Raiffeisen se vrací k hypotékám

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: profimedia.cz

Tuzemská Raiffeisenbank zastavila podle informací deníku E15 prodej portfolia hypotečních úvěrů v hodnotě zhruba šesti miliard korun. Nabízela jej od ledna, kdy měla řada bank nařízeno navyšovat kapitál a situace na finančním trhu byla dost napjatá.

„Rozhodli jsme, že žádné naše hypotéky nebudeme prodávat. O možnosti prodeje jsme rozhodovali v době, kdy jsme museli řešit nové kapitálové požadavky evropských regulátorů. Nicméně všechny požadavky jsme již s předstihem splnili, k prodeji hypotečního portfolia tak nejsme žádným způsobem tlačeni a po zvážení nabízených cen jsme se rozhodli nic neprodávat,“ řekl deníku E15 místopředseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

Podle investičních bankéřů byl o balík na trhu slušný zájem. „Ve finální fázi jsme se bavili se čtyřmi vážnými uchazeči, všechno to byly banky, které již na českém trhu působí a byly by schopny klienty adekvátně obsloužit. To bylo pro nás velmi důležité, proto jsme nereagovali na zájem projevený od některých jiných nebankovních institucí. Žádná z nabízených cen ale nebyla taková, aby pro nás mělo smysl se hypoték zbavovat, když ostatní důvody pominuly,“ dodal Drosc.

Raiffeisenbank chce poté, co navýšila kapitál, naopak v hypotékách expandovat. „Hypotéky nadále patří mezi naše hlavní strategické produkty, chceme hypoteční byznys znovu výrazně navýšit. Chceme přitom zvýhodňovat klienty, kteří mají s bankou hlubší vztah – mají u nás účet a ten aktivně využívají. Těm umíme nabídnout sazbu od 3,09 procenta, což je v tuto chvíli jedna z nejnižších sazeb na trhu,“ uzavřel Drosc.