Řecké akcie čeká tvrdý restart, burza v Aténách může spadnout

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Řecká burza může po svém znovuotevření přivítat investory pětinovým propadem. Tolik alespoň během uplynulých čtyř týdnů ztratily na hodnotě akcie newyorského fondu FTSE Greece, který spekulantům po dobu zavřených burzovních bran v Aténách posloužil jako zrcadlo rizikovosti investice v Řecku. Portfolio fondu tvoří podíly ve třech desítkách největších firem pod Olympem, v jejichž budoucí profit tak investoři příliš nevěří.

Aténská burza zavřela krám koncem června, helénský fond z rodiny FTSE tak v současnosti patří k ojedinělým možnostem, jak obchodovat řecké akcie, než se tamní ekonomika vrátí k normálu. Index ale od 26. června přišel už o bezmála 21 procent, a restartu aténské burzy tak nevěští zrovna lehký průběh. „Očekávám, že trh bude zvláště v prvních dnech pod silným prodejním tlakem,“ potvrzuje varovný signál stran kurzu fondu Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Kdy řecká burza otevře, je na Evropské centrální bance. Ta už otevření aténského parketu schválila, termín ale zatím není znám. Pozorovatelé předpokládají, že se tak stane během tohoto týdne. V případě zpoždění by Aténám hrozil výmaz ze světových investorských map.

Provozovatel burzovních indexů FTSE Russell by totiž podle svých slov od příštího týdne vyřadil řecké papíry ze svých globálních benchmarků. Velcí tržní hráči nakupující podle indexů by se tak zbytku svých řeckých akcií museli zbavit.

Regulátoři nevylučují, že nákupy na znovuotevřeném parketu nemusí být pro každého. „Řekové mohou vybrat zbývající vklady v bankách a nakoupit za ně akcie, což by dále oslabilo už tak vratké banky závislé na penězích zvnějšku,“ uvedl obchodník aténského brokera Beta Securities Takis Zamanis.

V delším horizontu prý ale nemusí být řecký trh pro milovníky rizika špatnou volbou. „Až budou známy výsledky vyjednávání o třetí půjčce a podmínky, za kterých bude půjčka dostupná, může dojít ke stabilizaci a růstu cen akcií,“ dodává Holinka. Druhý dech by řecká burza mohla chytit i v souvislosti s privatizací státního majetku. Ta by měla podle dohody s věřiteli nabrat na rychlosti, část svých podílů by vláda mohla nabídnout právě na aténském parketu.