Řecké tažení Sazky. Miliardář Komárek se přiblížil kontrole nad loterijním Opapem

Pobočka řecké sázkové kanceláře Opap

Pobočka řecké sázkové kanceláře Opap Zdroj: profimedia.cz

Tuzemská Sazka v polovině loňského prosince zvýšila svůj podíl v řecké loterijní společnosti Opap. Sazka přikoupila více než dvouprocentní balík akcií firmy na trhu, další akcie Opapu získala namísto výplaty dividendy. Lídr českého loterijního byznysu tak ve svém řeckém protějšku nově disponuje více než 47 procenty hlasovacích práv. Uvádí to regulatorní zpráva řecké sázkové společnosti. Ještě loni v březnu podle poslední regulatorní zprávy držel tuzemský sázkový holding v řecké firmě kolem 44 procent akcií. 

„Podíl na hlasovacích právech v Opapu jsme zvýšili na 47,59 procenta, ekonomický podíl je nicméně v současnosti 40,49 procenta,“ uvádí mluvčí skupiny KKCG Dana Dvořáková. Nárůst podílu odpovídá při současné tržní ceně akcií Opapu investici na prahu čtyř miliard korun, když se akcie řecké sázkovky během loňského roku dokázaly vymanit z prvotního pandemického šoku, který přinesl obrovský propad byznysu kvůli uzávěrkám řeckých a kyperských poboček. 

„S pokračujícím oživením by se však mělo zlepšit i hospodaření. Firmě se během pandemie podařilo osekat provozní náklady, do budoucna by měla taktéž těžit z větší angažovanosti na online trhu,“ očekává analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Z poslední známé účetní závěrky vyplývá, že v roce 2020 Opap vydělal „jen“ sto milionů eur neboli v přepočtu kolem 2,6 miliardy korun, tedy o polovinu méně než v roce 2019. Lepšící se řecký sázkový byznys ale pomohl akciím z minim kolem sedmi eur v roce 2020 až k cenám přes 13 eur za kus loni na podzim. Opap se tak stal na burze nejhodnotnějším od jara roku 2011. 

Sazka už před pandemií představila plán nabídky na převzetí až 67 procent akcií firmy Opap za 2,06 miliardy eur. OPAP je čtvrtou největší sázkovou firmou v Evropě. Stoprocentním vlastníkem společnosti Sazka Group je skupina KKCG Karla Komárka. Sazka Group stoprocentně vlastní českou společnost Sazka a má podíly v dalších evropských sázkových firmách.

Loni v červnu se stala většinovým majitelem rakouské loterijní společnosti Casinos Austria, když v ní zvýšila svůj podíl na 55,48 procenta. Sazka Group také vlastní 32,5 procenta v italské společnosti LottoItalia.