Řecko prý zvažuje zdanění bankovních transakcí

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Řecko během jednání s mezinárodními věřiteli navrhlo zavést daň z některých bankovních transakcí. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsala agentura Reuters. Opatření by mohlo zvýšit příjmy do státní kasy a pomoci Aténám splnit fiskální cíle. Žádné rozhodnutí ale prý zatím nepadlo.

„Návrh se určitě netýká všech bankovních transakcí,“ uvedl podle Reuters nejmenovaný vládní činitel. Další zdroj obeznámený s průběhem jednání uvedl, že diskuse je stále na „přípravné úrovni“. Řecký konzervativní deník Kathimerini napsal, že Atény přišly a návrhem uvalit daň z bankovních transakcí ve výši 0,1 až 0,2 procent. Cílem prý je získat jejím prostřednictvím až 600 milionů eur ročně.

Řecko a jeho mezinárodní věřitelé, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond, už čtyři měsíce jednají o podmínkách pro uvolnění zbývajících peněz ze staršího záchranného programu pro Řecko. Jednání váznou kvůli neshodám v otázce důchodové a pracovní reformy i kvůli otázkám ohledně fiskálních cílů.

Parlamentní mluvčí krajně levicové vládní strany Syriza uvedl, že Řecko bez dosažení dohody s mezinárodními věřiteli nedokáže uhradit splátku půjčky od MMF, která připadá na 5. června.