Řeckým finančním trhům svědčí jednání eurozóny o zmírnění dluhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Řecké akcie vystoupily na letošní maximum poté, co ministři financí eurozóny v pondělí začali oficiálně jednat o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Naděje na restrukturalizaci řeckého dluhu podpořily rovněž poptávku na dluhopisovém trhu. Úroky u desetiletých dluhopisů řecké vlády tak poprvé za zhruba půl rok klesly pod osm procent.

Ministři eurozóny o možnosti restrukturalizace řeckého dluhu jednali poté, co řecký parlament v noci na pondělí schválil klíčové penzijní a daňové reformy. Podmínkou restrukturalizace je plná řecká spolupráce na opatřeních, která byla dohodnuta loni v létě v rámci třetího záchranného programu pro tuto silně zadluženou zemi.

Žádné rozhodnutí ohledně zmírnění řeckého dluhu sice zatím nepadlo, ministři se ale shodli na principech, kterými se hodlají řídit. Experti euroskupiny také mají příslušné návrhy a varianty možných řešení připravit pro další jednání na ministerské úrovni 24. května.

Výnosy u desetiletých dluhopisů řecké vlády dnes klesly o více než 0,6 procentního bodu na 7,83 procenta. Hlavní index aténské akciové burzy si naopak připsal více než tři procenta.