Rošáda kategorií indexu S&P 500 může zatřást byznysem s komunikačními službami

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Investoři do firem jako Facebook nebo Netflix jsou nejistí ohledně nového řazení firem v rámci amerického akciového indexu S&P 500.

V americkém akciovém indexu S&P 500 nastanou od pondělka změny. Kategorie telekomunikačních služeb nahradí nový sektor komunikačních služeb, kam budou spadat firmy poskytující platformy pro komunikaci působící v různých oblastech médií. Přesunou se sem z různých kategorií společnosti, jako je Facebook, Netflix, Twitter nebo Alphabet. 

Web Business Insider připisuje změny především stávajícímu zastaralému řazení. "Hranice mezi tím, co jsou média, komunikace nebo obsah, jsou rozmazané. Je načase zohlednit toto překrývání služeb, které mnohé společnosti poskytují," uvedl David Blitzer ze společnosti S&P Dow Jones Indices. 

Analytici podle agentury AFP neočekávají kolísání hodnoty akcií vzhledem k tomu, že se o změně kategorií mluví od loňského roku. Podle webu CNBC krok bude znamenat pro investory především to, že zmizí jeden z posledních sektorů vhodných pro defenzivní investiční strategie zaručující poměrně stabilní zisky.

"Sektor telekomunikací je považovaný za defenzivní tradičně. Sektor komunikačních služeb bude vnímán jako cyklický," vysvětlila Neena Mishra ze společnosti Zacks Investment Research podle webu CNBC. V cyklickém sektoru společnosti reagují mnohem citlivěji na ekonomický cyklus, tržní podmínky a nálady spotřebitelů.

Konkrétní dopady budou záviset podle odborníků, které oslovily weby CNBC a Seattle Times, na investorech. Podle Seattle Times mohou přesuny firem mezi sektory změnit způsob, jak o nich investoři uvažují a jaký je jejich přístup k trhu. Podobného názoru je Mishra ze Zacks Investment Research. “Je velmi důležité, aby investoři pochopili, jakým způsobem reklasifikace ovlivní jejich portfolio,” uvedla.