Bilionový debut. Čínská internetová společnost zažila povedený start na burze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čínská internetová společnost Meituan Dianping získala při svém debutu na akciové burze od investorů miliardy dolarů. Její akcie zpevnily o sedm procent, ráno středoevropského letního času přidávaly 5,5 procenta. Tržní hodnota firmy činí asi 55 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Společnost přes internet poskytuje různé služby, od lístků do kina, přes kupony na slevu do restaurace až po rozvoz jídla k zákazníkovi. Její aplikaci využívá přes 300 milionů lidí.

Dnešní vstup na burzu kontrastuje s nedávnými slabými debuty - výrobce telefonů Xiaomi a největšího světového provozovatele mobilních telekomunikačních věží China Tower, které se sotva držely nad emisní cenou.

Investoři zjevně věří, že Meituan Dianping má na to odrazit konkurenční rozvážkovou aplikaci Ele.me, kterou podporuje čínský gigant Alibaba. Obě firmy nabízejí značné slevy, aby získaly nové zákazníky a vyšší podíl na trhu.

Meituan Dianping, která sama sebe nazývá Amazonem ve službách, má podporu silných investorů, společnosti Google a Tencent. Vznikla v roce 2015 spojením dvou menších firem Meituan a Dianping. Prostředky hodlá použít na modernizaci své technologie, vývoj nových produktů a služeb, jakož i na akvizice a investice, píše server CNN.