Rozpočet EU je hotov, unie dostane na hospodaření méně peněz

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Evropský parlament ve Štrasburku definitivně schválil víceletý rozpočtový rámec Evropské unie pro léta 2014 až 2020. Plán finančního hospodaření, který vstoupí v platnost 1. ledna 2014, bude o více než tři procenta nižší než rozpočet pro uplynulých sedm let.

Výdaje EU budou v platbách 908 miliard eur (asi 24,7 bilionu korun), což je o 3,7 procenta méně než u minulého rozpočtového rámce. Společně se závazky to má být v příštích sedmi letech zhruba 960 miliard eur (asi 26,1 bilionu korun), tedy o 3,5 procenta méně.

Rozpočet se současně vzhledem k ekonomické krizi snaží klást důraz na vytváření pracovních míst, na které je vyčleněno do roku 2020 celkem 70 miliard eur. Stejně tak vytváří program na podporu zaměstnanosti mládeže v hodnotě šest miliard eur.

Víc jak třetina rozpočtu na společnou zemědělskou politiku

Největší částí rozpočtu je nadále společná zemědělská politika. Tvoří 37,8 procent rozpočtového rámce, 34 procent jde na kohezní a regionální politiku, 7,2 procenta na podporu vědeckého výzkumu, 3,1 procenta na budování dopravních a telekomunikačních sítí mezi unijními státy a 1,5 procenta na studentský program Erasmus+.

Na podporu chudších evropských regionů je vyčleněno 325 miliard eur. Pro Českou republiku je v rámci této politiky soudržnosti, o které se bude hlasovat ve středu, vyčleněno 20,5 miliard eur.

Pro rozpočet hlasovalo 537 ze 682 přítomných europoslanců, proti bylo 126. Největší počet hlasů zajistili poslanci ze středopravé Evropské lidové strany a socialisté. Proti byl naopak poslanecký klub Zelených. Jejich představitel Daniel Cohn-Bendit kritizoval, že parlament souhlasil s rozpočtovou přísností, která „tlačí občany ke zdi“.

Jednání drhla na rozpočtu pro rok 2014

Víceletý rozpočtový rámec byl schválen po několikaměsíčním dohadování. Zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a členských zemí se na něm v zásadě shodli již v červnu. Spor však nadále pokračoval kolem rozpočtu pro rok 2014. Parlament trval na tom, aby peníze, které se nedostávaly v rozpočtu za rok 2013, nebyly zahrnuty do příštího roku.

Nakonec se minulý týden podařilo kolem rozpočtu pro příští rok dosáhnout kompromisu. Členské státy nakonec souhlasily s doplacením závazků z nynějšího roku ve výši 11,2 miliardy eur. Dvě třetiny budou zaplaceny letos a asi třetina příští rok.

Povodňová solidarita: Celkem 412 milionů korun pro Česko

Součástí těchto závazků je i 400 milionů eur z Fondu solidarity na pomoc po letošních záplavách v Německu, Rakousku i České republice. Česko by mělo z unie .

Přestože parlament požadoval pro příštích sedm let celkově vyšší částku, prosadil již v červnu některé své požadavky, především flexibilitu v nakládání s nevyplacenými fondy. Nyní bude možné je převádět mezi jednotlivými ročními rozpočty i mezi rozpočtovými kapitolami. Stejně tak nový víceletý rámec dává parlamentu a Evropské komisi „v poločase“ možnost revize a doplnění dlouhodobého rozpočtu podle aktuálních potřeb.

Po schválení víceletého rozpočtu budou europoslanci ode dneška do čtvrtka hlasovat o jeho jednotlivých součástech, jako je využívání fondů v rámci kohezní politiky, společná zemědělská politika či výdaje na podporu výzkumu.