Ruské banky Trust a VTB dostanou stamiliardovou státní podporu

Do propagace banky Trust se zapojil i americký herec Bruce Willis. Její situaci ale nevylepšil ani slavný filmový hrdina.

Do propagace banky Trust se zapojil i americký herec Bruce Willis. Její situaci ale nevylepšil ani slavný filmový hrdina. Zdroj: trust.ru

Ruská centrální banka poskytne 99 miliard rublů (téměř 43 miliard korun) finančnímu domu Trust Bank, aby tuto středně velkou banku pomohla zachránit před krachem. Pomoc bude ve formě desetileté půjčky. Rusko se v posledních dnech snaží stabilizovat domácí finanční trhy, kterými otřásl pokles rublu. Pomoc obdrží i druhá největší ruská banka VTB, která by mohla ještě do konce roku získat část požadované podpory ze státních fondů ve výši 100 miliard rublů (41,9 miliardy korun).

Dalších 150 miliard rublů (62,8 miliardy korun) by tento bankovní dům, který tvrdě zasáhly západní sankce, mohl dostat v příštím roce. Řekl to ruský ministr financí Anton Siluanov. Finanční pomoc by prý letos či příští rok mohla dostat i ruská bankovní trojka Gazprombank.  Ruská centrální banka krátce před ministrovým sdělením oznámila, že půjčí 99 miliard rublů středně velké bance Trust, jejíž záchrana se stala prvním takovým případem za nynější krize ruské měny. 

Siluanov už v listopadu oznámil, že druhá největší ruská banka VTB požádala stát o finanční podporu ve výši čtvrt bilionu rublů. Kreml by měl peníze pro ni uvolnit z Fondu národního bohatství, jednoho ze dvou velkých státních fondů, kam putují výnosy z prodeje ruské ropy. Ministr kromě možné státní pomoci pro VTB také oznámil, že Gazprombank by v tomto nebo v příštím roce mohla dostat 70 miliard rublů ze státní pomoci. 

Dolní komora ruského parlamentu přijala už minulý týden v pátek návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru. Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilion rublů (418 miliard korun).

Rozkolísaný bankovní sektor

Ruská centrální banka nedávno uvalila na finanční ústav Trust Bank nucenou správu. Jde přitom o první záchranu tohoto druhu za nynější krize rublu. Centrální banka poskytne mimo to dalších 28 miliard rublů (12,1 miliardy korun) ve formě půjčky s šestiletou dobou splatnosti bance Otkritie, která bude na záchranný program pro Trust dohlížet.

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a nedávný prudký propad rublu.

Ruská měna v polovině prosince přechodně oslabila až k 80 rublům za dolar, zatímco v první polovině roku se její kurz pohyboval v rozmezí 30 až 35 rublů za dolar. Ruské úřady v minulých dnech přistoupily k řadě opatření ve snaze zastavit pád rublu a zbrzdit inflaci, včetně prudkého zvýšení úrokových sazeb, omezení vývozu obilí a neoficiálního omezení pohybu kapitálu.

Rubl v posledních pěti dnech zpevňoval, dnes ale po počátečním oživování obnovil pokles. Dopoledne se jeho kurz k americkému dolaru zvýšil k 52 rublům za dolar, což znamenalo návrat na hodnoty ze začátku prosince. V odpoledním obchodování ale rubl už kolem čtyř procent ztrácel a k dolaru se prodával v kurzu kolem 54 rublů za dolar.

Vývoj kurzu rublu k dolaru