Ruské firmy škrtí výplaty dividend

ruské rubly (ilustrační foto)

ruské rubly (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ruské firmy se zdráhají vyplácet dividendy. Jejich akcionáři nemohou za první čtvrtletí počítat s výplatou ani poloviny peněz co v minulém roce, kdy si investoři přilepšili o tři miliardy dolarů. Firmy hodlají ze svých zisků pustit jen něco přes miliardu.

Vedle úspor na horší časy hraje při porcování výdělků svůj part i Kreml, který na firmy tlačí, aby do zahraničí posílaly co nejméně peněz. Tvrdé měny je totiž jako šafránu. Hovoří o tom údaje výzkumné společnosti Henderson Global Investors.

„Rostoucí vojenské napětí prohloubilo odliv kapitálu ze země a sílící politický tlak na zachování měnových rezerv se stává faktorem dividendové politiky ruských firem,“ uvádí analytik Henderson Alex Crooke. Když už firmy s dividendou letos vyrukují, bývá to přinejmenším až po zralé úvaze. „Řada společností termín zveřejnění výše své dividendy odkládá,“ dodává Crooke. Důvodem jsou hrozící sankce Západu, které by mohly ohrozit letošní zisky, a to především v případě energetických firem.

Je to přitom pouhé dva roky, kdy Kreml implantoval do polostátních firem s cizí účastí nová pravidla rozdělování zisku. Tehdy ve snaze zatraktivnit Rusko pro zahraniční investory nařídila Moskva každoročně vyplácet v dividendách alespoň čtvrtinu celkového zisku. Jak uvádí ruský deník Vedomosti s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva hospodářství, této politice může rychle odzvonit. Proti ní hovoří i propad rublu oproti hlavním měnám. Výplata dividendy v dolarech tak vychází o poznání dráž.

Objem firemních dividendObjem firemních dividend

Ještě loni v prvním čtvrtletí bylo Rusko desátým nejvýnosnějším dividendovým trhem světa, když objem vyplacených zisků kupříkladu o čtvrtinu převýšil platby akcionářům francouzských firem. Celkově vyplatily ruské firmy z celkového balíku světových dividend