S&P: České banky jsou v dobré kondici, nejistotu přinášejí zahraniční vlastníci

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Největší české banky si od agentury Standard and Poor's vysloužily velmi dobré ratingové hodnocení, pohybující se od A do A mínus. Všechny finanční domy pojí negativní výhled jejich ratingů, který je podle odborníků způsoben situací mateřských společností.

Standard and Poor's hodnotí ČSOB od října na stupni A s negativním výhledem. Pozitivně vidí zejména stabilní pozici na českém bankovním trhu, silnou kapitálovou pozici a financováni prostřednictvím silné vkladové základny.

Komerční bance potvrdila agentura v červenci dlouhodobý rating A s negativním výhledem. Česká spořitelna má od srpna od S&P potvrzený dlouhodobý rating A-, taktéž s negativním výhledem.

Rating klíčových českých bank vychází z jejich vlastního rizika a situace jejich mateřských finančních ústavů. „Vlastní parametry České spořitelny, ČSOB a Komerční banky jsou velmi dobré, všechny tři banky mají dostatek kapitálu, generují vysoké zisky a jejich úvěrová portfolia nejsou ohrožena nadměrnou výší nesplácených úvěrů,“ řekl hlavní ekonom poradenské firmy Deloitte David Marek.

Limitujícím faktorem je podle něj rating mateřských bank. Nové regulatorní požadavky a testy před vznikem bankovní unie na ně kladou dodatečné požadavky, které se negativně projevují v jejich ratingu, respektive výhledu ratingu. „A to se potom zprostředkovaně projevuje také ve výhledu ratingu českých bank, které jsou jejich dceřinými společnostmi,“ dodal.

Standard & Poor's
Standard & Poor's je americká finanční společnost, která publikuje finanční analýzy a výzkumy zejména v oblasti akcií a dluhopisů. Ratingová agentura S&P vydává rating úvěrů veřejných a soukromých společností. Využívá služby 1400 úvěrovým analytikům z 25 zemí světa. Patří do takzvané velké trojky ratingových agentur společně s agenturami Moody's a Fitch Ratings.