Šance na růst českých akcií trvá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Hledání růstových příležitostí na pražské burze není lehké, ale ani marné. Svědčí o tom dubnová investiční doporučení akciových stratégů pro domácí trh, kteří alespoň prozatím radí setrvat v současných pozicích. Jedním dechem však dodávají, že Praha pohádkové výdělky investorům zřejmě nenabídne. Z publikovaných reportů vyplývá, že do roka a do dne čeká burziány výnos kolem šesti procent. Pro nákup však experti zvedli ruku jen v případě jediné domácí akcie.

Oteplení přinesly do Prahy zprávy z ČEZ. Energetický gigant oznámil zrušení tendru na Temelín, čímž z investorů sňal břímě strachu z budoucího propadu dividendy. „Jde o pozitivní zprávu pro akcionáře, když se snižuje riziko růstu zadlužení firmy i poklesu dividend po roce 2018,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Directu. Akcie ČEZ mohou podle Patrie odměnit akcionáře pětiprocentním ročním růstem, s nákupy akcií však prý bude lepší počkat, až oživí ceny elektřiny.

Událostí měsíce se stalo nové ocenění pro akcie Komerční banky z dílen italské banky UniCredit. Roční cílová cena přes pět tisíc korun slibuje spekulantům výnos na prahu 12 procent. Kritici namítají, že zájem o akcii byl do značné míry podmíněn atraktivní dividendou z loňského zisku. Nárok na ni však už akcie nenabízí. „Očekáváme ochlazení zájmu investorů, titul je i poměrně vysoko oceněn,“ míní Martin Krajhanzl z České spořitelny.

Vybraná investiční doporučení v dubnuinvestiční doporučení dbueninvestiční doporučení dbuen | E15

Kdo ze zbývajících finančních domů nestihl srazit své mínění o akciích NWR v uplynulých měsících, učinil tak v dubnu. Analytici zámořské Morgan Stanley snížili ocenění akcií domácího těžaře rovnou o polovinu. Další ztráty akcionářům by však podle nich titul v nadcházejících dvanácti měsících už přinést neměl. Dobré zprávy naopak do Prahy dorazily z Goldman Sachs. Za nákup prý stojí akcie rakouské pojišťovny VIG, do roka mají investorům vynést přes pět procent.

Pražská burza obdobně jako hlavní světové akciové indexy v dubnu mírně oslabila. Spíše než na domácí akcie experti pro příští rok sázejí na západoevropské trhy, zejména Francii a Itálii, v menší míře i na Španělsko.

Josef Němý: CME čeká propad