Sberbank dá obří úvěr Slovenským elektrárnám

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ruská bankovní skupina Sberbank poskytne největší slovenské energetické firmě – Slovenským elektrárnám – úvěr 870 milionů eur, což v korunách odpovídá astronomické částce zhruba 23,9 miliardy korun. Na úvěru se podílí samotný ruský bankovní kolos Sberbank a rovněž tuzemská Sberbank CZ a Sberbank Slovensko, které ruská banka vlastní přes odnož Sberbank Europe. Půjde o termínovaný úvěr se splatností 7,5 roku. O transakci jako první informoval server E15.cz.

„Skupina Sberbank vždy vnímala energetický průmysl jako jedno z hlavních odvětví, kterým umíme zajistit financování. Jsme rádi, že i v době, kdy ruská ekonomika nezažívá zrovna lehké časy, se nám podařilo rozšířit řady našich klientů a poskytnout financování jednomu z největších světových energetických holdingů,“ komentoval dohodu šéf Sberbank Rusko Herman Gref. Ukazuje se tedy, že korporátní klientela ruskému bankovnímu kolosu věří i po ukrajinské krizi.

Obří úvěr bude rozdělen do tří částí – 300, 170 a 400 milionů eur. Tři sta milionů eur je pojištěno ruskou úvěrovou pojišťovnou Export Insurance Agency of Russia. Tyto peníze budou sloužit na nákup paliva pro jaderné elektrárny. Pro ruskou úvěrovou pojišťovnu jde o největší transakci v regionu střední a východní Evropy.

Česká a slovenská banka budou společně financovat úvěrovou tranši 170 milionů eur. „Z pohledu finančního objemu jde o jeden z největších korporátních úvěrů v rámci Sberbank CZ,“ uvedl šéf Sberbank CZ Vladimír Šolc.

Posílení stability elektráren

Slovenské elektrárne chtějí podle svého generálního ředitele Luky D’Agnese úvěr použít na posílení finanční stability. „A na podporu našich růstových plánů v regionu střední Evropy,“ dodal. Firma hodlá také investovat do modernizace technologií. Ani ukrajinská krize tak neochladila zájem o ruské peníze. „Účastníme se největších transakcí v Evropě,“ uvedl již dříve místopředseda představenstva Sberbank Rusko Sergej Gorkov.

Například před dvěma měsíci skupina Sberbank oznámila, že půjčí chorvatskému výrobci a prodejci potravin Agrokoru 600 milionů eur (téměř 16,5 miliardy korun). Slovenskou energetickou jedničku ovládá italský energetický kolos Enel, který vlastní 66 procent akcií. Zbytek má slovenský Fond národného majetku.