Sberbank propustí 30 tisíc lidí, Česka se to prý nedotkne

Budova Sberbank v Novosibirsku

Budova Sberbank v Novosibirsku Zdroj: CC BY 3.0: Obakeneko - Wikimedia Commons

Největší ruská banka Sberbank plánuje během příštích pěti let zrušit zhruba 30 tisíc pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. Zeštíhlení má firmě pomoci dosáhnout plánovaného zdvojnásobení zisku do roku 2018.

Opatření se netýká České republiky, kde banka plánuje v nejbližších letech významný růst a posilování své pozice na trhu. S tím souvisí i nárůst počtu zaměstnanců. Jen za devět měsíců letošního roku vzrostl počet zaměstnanců Sberbank CZ o sedm procent, řekla mluvčí banky Lucie Hálová.

Šéf banky German Gref představil plán na snižování počtu pracovníků v rámci prezentace strategie společnosti pro příštích pět let. Ta předpokládá kromě zdvojnásobení zisku také zdvojnásobení aktiv banky.

Náklady by během pěti let měly klesnout o 100 miliard rublů (61 miliard korun). Banka toho chce dosáhnout mimo jiné i díky uzavření 3600 poboček. Podle Grefa se také v nejbližších letech nechystají žádné akvizice.

Sberbank minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk v prvních třech čtvrtletích letošního roku podle ruských účetních standardů RAS meziročně vzrostl o šest procent na 286 miliard rublů.

Ke zvýšení efektivity prostřednictvím snížení nákladů a propouštění ruské státní podniky vyzval prezident Vladimir Putin. Ruská ekonomika totiž zpomaluje už šest čtvrtletí v řadě a Kreml hledá způsoby, jak ji opět nastartovat.

Sberbank se předloni dohodla s rakouským úvěrovým ústavem Österreichische Volksbanken na převzetí jeho východoevropské divize Volksbanken International, jejíž součástí byla i česká Volksbank CZ. Akvizici dokončila v loňském roce a letos se Volksbank CZ přejmenovala na Sberbank CZ.

Sberbank má v Česku ambiciózní plány. Zachrání ruský kapitál tuzemské exportéry?