Šéf Citigroup rezignoval, neřekl proč

Odstupující šéf Citigroup Vikram Pandit

Odstupující šéf Citigroup Vikram Pandit Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitel americké banky Citigroup Vikram Pandit dnes s okamžitou platností nečekaně rezignoval na svoji funkci. Muž, který banku provedl finanční krizí, důvod svého odchodu nevysvětlil.

Pandita nahradí Michael Corbat, který v současnosti řídí divizi banky pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Pandit řídil banku během nestabilního období, které přišlo po krizi v roce 2008. Banka se kvůli chybným spekulacím na hypotéčním trhu dostala do potíží a musela požádat o státní pomoc 45 miliard dolarů.

Spolu s místem ředitele se Pandit vzdal i křesla ve správní radě banky. V prohlášení uvedl, že poté, co se bance podařilo překonat období finanční krize a stala se z ní silná instituce, nastal správný čas, aby kormidlo Citigroup převzal někdo jiný.

Na funkci rezignoval také prezident a provozní ředitel banky John Havens. Ten řídil rovněž divizi zaměřenou na institucionální klienty a byl považován za blízkého spolupracovníka Pandita.

Citigroup v pondělí oznámila, že její čistý zisk ve třetím čtvrtletí prudce klesl na 468 milionů USD (devět miliard korun) z loňských srovnatelných 3,77 miliardy dolarů. Důvodem byl odpis v makléřské divizi. Bez zahrnutí mimořádných položek čistý zisk činil 3,3 miliardy dolarů, tedy 1,06 dolaru na akcii, a překonal odhady analytiků.