Šéf německé průmyslové komory: Evropská ekonomika doplatí na obchodní válku i v případě smíru

Vlajka EU

Vlajka EU Zdroj: profimedia.cz

Evropská a potažmo německá ekonomika utrpí i v případě, že obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou dospěje ke smíru. V Berlíně to řekl šéf Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Eric Schweitzer. Čína by totiž po urovnání rozepří nakupovala v USA více zboží a to by částečně poškodilo Evropu.

Německého hospodářství se současný obchodní spor mezi oběma největšími světovými ekonomikami výrazně dotkne, ať už dopadne jakkoli. Platí to i pro případ, že americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching uzavřou novou dohodu, protože potom začne Čína v zájmu vyrovnání čínsko-americké obchodní bilance "alespoň zčásti na úkor Evropy" nakupovat výrazně více zboží v USA, vysvětlil Schweitzer.

Pokud by se naopak americko-čínský konflikt provázený uvalováním cel dále zostřil, Německo to také poškodí. V Číně totiž působí více než 5000 německých podniků a v USA má své zastoupení přes 5300 německých firem.

Ani samotný konflikt mezi USA a Evropou ještě zdaleka není zažehnán. O předběžné dohodě, kterou v červnu uzavřel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, se dále vedou jednání a podle šéfa DIHK jsou tyto rozhovory "velmi obtížné". Dodal, že pochybuje, že k dohodě dojde. Washington chce do smlouvy zahrnout i zemědělský trh, Francie je proti. Junckerova letní dohoda s Trumpem počítá na obou stranách s odstraněním veškerých cel na průmyslové zboží s výjimkou aut.

Vzhledem k obtížné situaci světového obchodu očekává DIHK pro letošek růst německého exportu jen o 2,8 procenta. To je o polovinu méně než odhadovala začátkem roku. "Přeloženo to znamená o 55 miliard méně na zdejších zakázkách. To odpovídá zeslábnutí růstu o 0,2 až 0,3 procentního bodu," řekl šéf DIHK pro zahraniční obchod Volker Treier.