Šéf představenstva harvardských fondů: Likvidátor nás dostal do insolvence

Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál

Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál Zdroj: Penize.cz

Soudem jmenovaný likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál přivedl po 15 letech svého působení společnost na pokraj insolvence. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva holdingu Karel Staněk. Holding má asi 240 tisíc podílníků. Likvidaci a konání valných hromad HPH provází už řadu let mnoho právních sporů.

„Průběh likvidace stál HPH dosud 150 milionů korun bez jakéhokoliv přínosu do likvidačního zůstatku, na jehož vyplacení čeká téměř čtvrt milionu akcionářů,“ uvedl Staněk. Likvidátor podle něj přitom zveřejnil, že zakladatel Harvardských fondů Viktor Kožený a a jeho spolupracovník Boris Vostrý zcizili majetek HPH v hodnotě 60 miliard korun a ze Sklo Unionu Teplice 17,5 miliardy korun. „K tomu v účetnictví likvidátor vede přes 25 miliard korun vlastního kapitálu HPH, bohužel fiktivního,“ dodal.

V roce 2004 Častorál podle Staňka oznámil rekonstrukci účetnictví a od té chvíle jej prý začal utajovat. V odmítání předložení závěrky prý stále pokračuje, odmítá i jejich audit. K tomu přidal odpor k pořádání valných hromad, odmítl také hradit náklady na jejich konání.

Staněk upozornil na to, že na odvolání Častorála se podaly tři žaloby. Jedna z nich se z procesních důvodů zamítla, druhá leží od roku 2013 u soudu a ještě se nenařídilo jednání. Třetí se podala letos. Podala se také dvě trestní oznámení. To z roku 2012 se ještě neukončilo, druhé z letošního roku je ve stádiu prošetřování, dodal Staněk.

24 miliard

Podle účetních závěrek z minulých let měl majetek HPH činit 24 miliard korun. Odvolací pražský vrchní soud uložil v roce 2012 Koženému a Vostrému tresty deset a devět let vězení. Muži podváděli při obchodech s cennými papíry a HPH způsobili podle verdiktu škodu přes deset miliard korun. Oba jsou stíhaní jako uprchlí, škodu mají nahradit. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky.

Z dřívějších informací Častorála vyplývá, že majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami. HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku.