Šéf SocGen: transakční daň sníží naší konkurenceschopnost

Société Générale

Société Générale Zdroj: Profimedia

Nová francouzská daň z finančních transakcí může způsobit, že evropská aktiva budou pro investory méně atraktivní. Řekl to šéf banky Société Générale Frédéric Oudéa. Daň platí od včerejška.

Investoři se již nyní obávají o vývoj evropské ekonomiky a cokoli, co sníží atraktivitu místních aktiv, by mohlo na investice působit jako brzda, vysvětlil Oudéa.

Transakční daň ve výši 0,2 procenta, kterou prosadila nový francouzská socialistická vláda, by měla do státní kasy ročně přinést 1,6 miliardy eur. Oudéa si myslí, že tato daň není sama o sobě „příliš penalizující“, spolu s dalšími kroky ale prý může mít mnohem vážnější dopad.

Vedle s daně z finančních transakcí vláda schválila i další opatření mající za cíl snížit rozpočtový schodek. „Tato opatření se musí projevit na celkové konkurenceschopnosti bankovního sektoru a jeho schopnosti financovat ekonomiku,“ řekl Oudéa serveru Les Echos.

Řada amerických bank včetně JPMorgan či Bank of New York Mellon již minulý týden oznámila, že přestane vydávat americké depozitní certifikáty na francouzské akcie. Jean Eyraud z lobbistické skupiny Francouzská asociace institucionálních investorů to označil za přímý důsledek zavedení nové daně.

Nová daň se týká obchodů s akciemi 109 firem na pařížské burze, jejichž tržní hodnota přesahuje miliardu eur. Daň je uplatňována bez ohledu na národnost investora.