Singer: České banky již nyní splňují požadavky EU platné od 2018

Guvernér ČNB Miroslav Singer,

Guvernér ČNB Miroslav Singer, Zdroj: CTK

Tuzemský bankovní sektor již v současnosti splňuje požadavky EU na stabilitu finančních institucí, které budou platné od roku 2018. Na Čínském investičním fóru to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Směrnice a nařízení EU nově upravují například oblast regulatorního kapitálu, kapitálových rezerv a krizového řízení. Nařízení rovněž nově upravuje strukturu, objem a kvalitu kapitálu, který budou finanční instituce EU povinny držet.

Kapitálová přiměřenost českých bank je podle něj kolem 18 procent. Požadované regulatorní minimum je nyní osm procent. Singer dále uvedl, že tuzemské banky jsou konzervativní, stabilní, ziskové a odolné vůči šokům. „Domácí sektor je plně integrován do EU a jeho výsledky jsou až nepoměrně výrazným příspěvkem do stability svých mateřských skupin,“ uvedl guvernér.

Ke spolupráci ČNB s čínskou centrální bankou Singer uvedl, že nyní instituce jednají o rozšíření memoranda o porozumění. „ČNB nabízí svoje zkušenosti s integrovanými dohledem nad finančním trhem a to memorandum by mělo být rozšířeno o sdílení informací a postupů k předcházení krizí,“ uvedl. Upozornil, že ČNB byla v roce 2010 jednou z prvních centrálních bank v EU, která s čínským protějškem takové memorandum uzavřela. Memorandum popisuje, jak funguje výkon dohledu nad finančním trhem a oběma bankám dává možnost vyměňovat si informace o dohledu nad finančním sektorem.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.