Singer je centrálním bankéřem roku. Za oslabení koruny

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: E15 Anna Vackova

Guvernér ČNB Miroslav Singer získal titul evropského centrálního bankéře. Cenu pravidelně uděluje časopis The Banker. Ten oceňuje centrální bankéře, kteří dokázali obnovit hospodářskou stabilitu svých zemí. Časopis The Banker u Singera ocenil odvahu k prosazení intervencí, které v listopadu oslabily českou měnu.

Podle Singera je ocenění potvrzením toho, že kroky, které ČNB činí, jsou adekvátní reakcí na aktuální stav české ekonomiky.

V Česku byla přtiom ČNB za devizové intervence, které oslabily korunu a zdražily zboží z dovozu, kritizována veřejností a částí ekonomů i politiků včetně bývalého i současného prezidenta. Proto je pro Singera zisk ocenění velkým zadostiučiněním.

Cenu guvernérovi udělil měsíčník na základě rozhodnutí redakce a názorů odborné poroty. V ní byli vybraní ekonomové a bankéři. The Banker je druhým odborným zahraničním magazínem, který v poslední době Singera ocenil. V říjnu loňského roku získal titul Guvernér centrální banky ve střední a východní Evropě pro rok 2013 od časopisu Emerging Markets.

Časopis guvernéra ocenil především za oslabení silné koruny při slabém výkonu české ekonomiky, která je malá a silně proexportně orientovaná. Právě firmám zaměřeným na export má levnější koruna pomoci.

ČNB zahájila intervence 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Za jediný den snížila kurz z přibližně 25,80 na 27 korun za euro. ČNB krok odůvodnila především hrozbou deflace.

Tuzemské hospodářství má letos po dvou letech obrátit směr a začít růst. Ač jeho tempem zřejmě předčí eurozónu, praktické důsledky pocítí jen vyvolení. Výkon ekonomiky totiž podle expertů nedokáže zásadnějším způsobem ovlivnit ani vysokou nezaměstnanost, ani příjmovou situaci v Česku.