Singer: Pohyb sazeb ČNB je možný oběma směry

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Ani snižování, ale překvapivě ani zvyšování úrokových sazeb České národní banky včera v rozhovoru pro E15 nevyloučil její guvernér Miroslav Singer. Další vývoj podle něj nelze vůbec předvídat kvůli nejisté situaci v eurozóně. „Nevím, jak se bude vyvíjet Evropa,“ řekl.

O tom, jak bude hlasovat na příštím jednání ČNB o sazbách na začátku listopadu, se Singer rozhodne až těsně před tímto zasedáním bankovní rady. Případné zvyšování sazeb by však podle dalších dostupných zdrojů přicházelo v úvahu v dlouhodobějším horizontu.

Evropa se podle Singera kvůli dosavadní neschopnosti řešit rozpočtové problémy „ocitá na hraně“. Země eurozóny se potýkají s hospodářskými potížemi, což by se mohlo nepříznivě odrazit i na českém exportu a ekonomice. To by znamenalo tlak na snižování tuzemských sazeb. Guvernér ale nevylučuje ani opačný vývoj: „Pozor, situace se může otočit i na druhou stranu,“ upozorňuje. Pokud Evropané posílí kapitál svých bank a ukáže se, že Německo je schopné zvyšovat svůj export do Asie, bylo by to příznivé i pro český vývoz do Německa a celou ekonomiku. Začala by klesat nezaměstnanost, ceny stoupat a ČNB by musela uvažovat o tom, jak čelit inflaci vyššími sazbami.

Singer každopádně vítá, že se Evropa nyní konečně více zaměřuje právě na rekapitalizaci bank. „Zaplaťpámbů, že se v tomhle debata posunula,“ říká guvernér. V Evropě se podle něj dlouho nesmyslně předstíralo, že ve hře jsou dvě stejně drahé varianty možných postupů – řešit zadluženost Řecka a řešit ztráty bank kvůli znehodnocování řeckých dluhopisů. Rekapitalizace bank je ale podle něj mnohem efektivnější řešení. Stát, který nalije kapitál do bank výměnou za jejich vlastnictví, navíc může později své podíly prodat.

Guvernér očekává, že Evropská centrální banka uvolní svou měnovou politiku, ale nemusí to být nutně formou snižování sazeb: „Prostě mohou posílat do ekonomiky další peníze nějakými bočními kanály.“ Rozhodování ECB je tedy dnes obtížně měřitelné. Dopad na rozhodování ČNB by ale byl stejně omezený. I proto, že podle Singera image eurozóny v očích investorů „šla dramaticky dolů“. Rozhodování ECB tak sice zůstává důležitým benchmarkem, ale méně významným než dříve.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.