Singer se stal guvernérem roku ve střední a východní Evropě

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: E15 Anna Vackova

Šéf ČNB Miroslav Singer získal ocenění Guvernér centrální banky ve střední a východní Evropě pro rok 2013, které uděluje mezinárodní časopis Emerging Markets. Cenu převezme dnes večer ve Washingtonu v průběhu výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

„Toto ocenění, ale i podobná hodnocení a ratingy guvernérů jsou spíše součástí toho, jak o naší práci a o nás píší média, než zlomovými okamžiky našich kariér. Přesto si tohoto ocenění vážím,“ uvedl Singer.

Podle něj je na jedné straně povzbuzující, že mezinárodní odborná veřejnost vnímá ČNB a její kroky příznivě. „Na druhé straně je zřejmé, že jde o ocenění práce všech mých kolegů v České národní bance více než o ocenění mne samotného,“ doplnil guvernér.

Šéfredaktorka magazínu Emerging Markets Antonia Opritaová zdůvodnila ocenění Miroslava Singera „přiměřenou komunikační politiku“ poté, co ČNB vyčerpala prostor ve snižování úrokových sazeb s cílem uvolnit měnovou politiku.

„Centrální banka verbální intervencí a vysíláním správných signálů na trh zabránila posilování české koruny, které by poškodilo malou, otevřenou ekonomiku, v níž má zahraniční obchod vysoký podíl,“ doplnila Opritaová.

Ceny uděluje časopis Emerging Markets, který při výběru laureátů zohledňuje nominace regionálních odborníků. V roce 2012 získal ocenění za střední a východní Evropu guvernér centrální banky Turecka Erdem Basci.