Singer si vede lépe než šéfka FED, říká časopis Global Finance

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Guvernér České národní banky Miroslav Singer získal v letošním hodnocení centrálních bankéřů světa od časopisu Global Finance za uplynulý rok nejvyšší známku A. Oproti loňsku si tak o dva stupně polepšil, ve stejném průzkumu v roce 2014 byl totiž jeho rating B+. Global Finance tak Singera hodnotí lépe než třeba šéfku amerického FED Janet Yellenovou.

Nejvyšší známku A získal z rozvinutých světových ekonomik už jen šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a první bankéřka Izraele Karnit Flugová.

Časopis hodnotil známkou A rovněž guvernéry Indie, Malajsie, Paraquaye Peru, Filipín a Taiwanu. Nejhůře naopak dopadli centrální bankéři z Venezuely a Uzbekistánu, velmi špatné hodnocení na stupni C si odnesli i šéfové bank z Ázerbajdžánu, Ghany, Nigérie nebo Iráku.

„Globální ekonomiky se začínají zotavovat, a to i přes problémy, jako jsou sílící americký dolar nebo chystané ukončení americké politiky levných peněz. Adekvátnost měnových politik centrálních bank se přitom napříč zeměmi podstatně liší. Naše hodnocení bere rovněž v potaz, do jaké míry bankéři podléhají politickým tlakům,“ uvádí spoluautor analýzy Joseph Giarraputo.

Hodnocení časopisu Global FinanceHodnocení časopisu Global Finance | Global Finance

V Evropě dopadly nejhůře hlavy centrálních bank v Turecku a na Ukrajině, v obou případech je časopis hodnotí známkou C. Global Finance hodnotí centrální bankéře od roku 1994 a letos dával známky guvernérům 75 vybraných zemí světa a eurozóny. Hodnotí je od A do F podle toho, jak se jim daří mít pod kontrolou inflaci, cíle ekonomického růstu, měnovou stabilitu a jak řídí úrokové sazby.

Miroslav Singer: Ekonomika je blíž svému potenciálu, ale je stále pod ním