Slovinsko zachraňuje bankovní systém. Zavře dvě menší banky

Lublaň - hlavní město Slovinska

Lublaň - hlavní město Slovinska Zdroj: Wikimedia Commons

Slovinsko zlikviduje dvě malé banky, Factor Banka a Probanka, aby zajistilo finanční stabilitu bankovnímu systému. Oznámil to guvernér centrální banky Boštjan Jazbec. O Slovinsku se již dlouhou dobu spekuluje jako o kandidátovi na zahraniční finanční pomoc kvůli jeho problémovému bankovnímu sektoru.

Majitelé účtů u obou sloviských bank, které čeká likvidace, o své vklady nepřijdou, protože stát garantuje veškeré úspory v obou bankách. V případě Probanky stát garantuje 490 milionů eur (12,6 miliardy korun) a u banky Factor 540 milionů eur (13,9 miliardy korun). Obě banky jsou soukromé a patří mezi nejmenší banky v zemi.

„Další činnost obou bank by mohla výrazně omezit finanční stabilitu slovinského bankovního systému,“ prohlásil Jazbec na tiskové konferenci. Dodal, že centrální banka i vláda se snaží zabránit vzniku podobné situace jako na Kypru. Podle ministra financí Uroše Čufera likvidaci bank schválila Evropská komise. Slovinské banky trápí špatné úvěry v objemu 7,5 miliardy eur (193,5 miliardy korun). To odpovídá zhruba 21,5 procenta hrubého domácího produktu.

SlovinskoSlovinsko | E15

Slovinská ekonomika byla v roce 2007 nejrychleji rostoucím členem eurozóny. Kvůli vysoké závislosti na vývozu však na zemi měla těžký dopad globální krize a země je nyní v recesi. Slovinská vláda minulý měsíc uvedla, že vyvede z domácích bank špatné úvěry a poskytne jim nový kapitál po dokončení jejích zátěžových testů. Zátěžové testy se týkají deseti bank a výsledky se očekávají do konce roku. Tři největší banky v minulých měsících uváděly, že budou potřebovat už pro letošní rok celkem jednu miliardu eur. Tři největší banky v zemi NLB, Nova KBM a Abanka Vipa drží velkou část špatných úvěrů.