Šmejc: Home Credit v Číně čeká raketový růst

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Úvěrová společnost Home Credit předpokládá, že letos zdvojnásobí svůj byznys v Číně, stejně jako příští rok. V zemi chce letos zvýšit počet poboček a zaměstnanců o desítky tisíc. Deníku Dnes to řekl generální ředitel společnosti Jiří Šmejc.

„Počet obchodních míst letos chceme zvednout z 25 na 50 tisíc, koncem roku bychom měli být ve dvojnásobném počtu měst. Počet zaměstnanců stoupne z 12 na 25 tisíc. Půjde-li vše dál dobře, měli bychom do dvou let překročit deset milionů vydaných úvěrů,“ řekl deníku Dnes Šmejc.

Home Credit působí v Číně od roku 2008, kdy byla v úvěrové branži prvním zahraničním investorem a spotřebitelské půjčky tu neměly do té doby žádnou tradici. Od letošního ledna má firma licenci na nebankovní půjčky pro celou zemi. „Teď můžeme v Číně raketově růst,“ řekl Šmejc.

Letos na jaře měl Home Credit u čínských domácností rozpůjčováno v přepočtu kolem 20 miliard korun. Počet měst, kde působí, překročil stovku. Podle čtvrtletní finanční zprávy firmy se hodnota čínských aktiv dostala k poslednímu březnu na 776 milionů eur a čistý příjem z čínských operací za první tři měsíce letošního roku na 59 milionů eur.

Zatímco v řadě asijských států Home Credit svůj byznys rozvíjí, v Rusku ohlásil v prvním čtvrtletí svou první ztrátu zhruba 1,9 miliardy korun. Do konce pololetí tu zavře 200 poboček a propustí 1400 zaměstnanců.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Firma na konci loňského roku zaměstnávala 51.400 lidí, aktivních klientů měla 7,7 milionu. Majoritním vlastníkem Home Creditu je PPF Petra Kellnera. Minoritním akcionářem je investiční společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.