Sněmovna ztížila exekutorům práci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Před podáním exekuční žaloby budou muset dlužníci povinně dostat výzvu, aby dluh dobrovolně uhradili, rozhodla Poslanecká sněmovna.

Novely občanského soudního řádu a exekučního řádu, které nyní míří do Senátu, ztíží exekutorům práci i v tom, že napříště budou muset některé exekuce spojovat do jedné. Tím nebudou mít tak vysoké zisky, naopak dlužníkům se jejich náklady sníží. Rovněž neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet.

Při samotných exekucích by se podle návrhů schválených dolní komorou parlamentu musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. Poslanci kývli i na zpřísnění kárných postihů exekutorů. Těm by se také měly omezit cestovní náklady, které musejí nyní dlužníci platit.

U nemovitostí krajů a obcí by se nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského .

Na druhé straně obsahují novely ustanovení, podle něhož by bylo možné zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku by tvořili motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měla nově patřit domácí zvířata, takzvaní domácí mazlíčci.

Ministr spravedlnosti (ODS) označil předlohy za kompromis ku prospěchu věřitelů a dlužníků. Opozice s tím však nesouhlasí; opozice kritizovala i výši odměn za právní zastoupení, přestože je už Pospíšilův úřad vyhláškou snížil. Úpravy ještě mohou doznat změn vzhledem k tomu, že v Senátu má opozice většinu.