Soudní spory přispěly k propadu zisku Deutsche Bank o polovinu

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Největší německé bance Deutsche Bank klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 50 procent na 335 milionů eur (8,7 miliardy korun). Hospodaření stáhly dolů převážně mimořádné náklady na soudní spory.

Zisk banky před zdaněním se snížil o 18 procent na 792 milionů eur a výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků. Ti v anketě agentury Thomson Reuters očekávali v průměru 1,3 miliardy eur.

Deutsche Bank musela dát stranou 630 milionů eur na pokrytí soudních pří. Banka čelí sporům spojeným s americkými hypotečními dluhopisy a je zapletena do skandálu s manipulacemi s mezibankovní úrokovou sazbou. Celkem již na právní úkony vyčlenila tři miliardy eur.

Soudní tahanice přispěly také k tomu, že banka musela zaplatit větší daně. Konkrétně 457 milionů eur, zatímco loni to bylo jen 301 milionů. Banka totiž vzniklo více nákladů, které nejsou odčitatelné z daní, mezi ně patří právě výdaje na právní spory.

Vývoj akcií Deutsche Bank za posledních 5 let:Graf 30. 7. 2013.Graf 30. 7. 2013. | vagaday@mf.cz

Bance se zároveň snížily příjmy z obchodování s dluhopisy o 11 procent na necelé dvě miliardy eur kvůli otřesům na trhu způsobenému spekulacemi, že americký Fed začne omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Naopak jí stouply příjmy z obchodování s akciemi a mírně jí vzrostly i celkové příjmy na 8,2 miliardy.

Výsledky Deutsche Bank jsou v ostrém kontrastu ve srovnání s jejími předními světovými kolegy. Americké investiční banky Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co či Bank of America vykázaly ve čtvrtletí zisky, které překonaly odhady analytiků. Důvodem byly vyšší příjmy z obchodování a upisování cenných papírů.