Starka v řídícím výboru ECB nejspíše nahradí Němec Jörg Asmussen

Jörg Asmussen

Jörg Asmussen

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble by měl dnes odpoledne veřejně navrhnout nástupce Jürgena Starka do řídícího výboru ECB. Jedením z kandidátů na Starkův post je i Schäubleův náměstek Jörg Asmussen. Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker dnes po jednáních skupiny G7 řekl, že pokud se nakonec ECB rozhodne do řídícího výboru opravdu jmenovat Asmussena, „udělá dobré rozhodnutí“. Informuje o tom agentura Reuters.

„Německá vláda podá návrh v průběhu dneška nebo zítřka. V případě, by byl oním navrženým Asmussen, jednalo by se o správné rozhodnutí,“ řekl Juncker s tím, že euro nemůže zachránit jedna osoba. „Tento člověk by byl ale bezpochyby správnou osobou na správném místě,“ dodal.

Agentura Reuters již v pátek informovala o tom, že Starkovým nástupcem by mohl být právě Asmussen. Juncker však tyto spekulace odmítl s tím, že zatím není nic rozhodnuto. Sám Asmussen se zatím k informacím nechtěl vyjádřit.

"Jestřáb" Stark opustil výbor nejspíše kvůli neshodám ohledně nákupu dluhopisů

Jürgen Stark, člen výkonné rady a rady guvernérů Evropské centrální banky, včera informoval prezidenta Jeana-Claudea Tricheta, že z osobních důvodů rezignuje na svou funkci. Ve svém prohlášení to uvedla ECB.

Stark je v letošním roce už druhý Němec, který opouští vedení ECB kvůli nesouhlasu s kroky ECB na záchranu Řecka a dalších zemí eura před dluhovou krizí. V únoru šéf německé centrální banky Weber oznámil, že nebude kandidovat na šéfa ECB a v dubnu odstoupil z čela Bundesbanky, čímž přestal být členem bankovní rady ECB.

Weber už loni v květnu kritizoval rozhodnutí ECB kupovat na trhu státní obligace v rámci snah řešit dluhovou krizi a bránit růstu výnosů u dluhopisů ohrožených zemí. Podobně kritický byl i Jürgen Stark. Vadil mu hlavně nákup dluhopisů velkých ekonomik – Itálie a Španělska.