Státní rozpočet je ve schodku 22,7 miliardy korun

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Stát hospodařil letos ke konci března se schodkem 22,7 miliardy korun. Loni v březnu činil schodek rozpočtu 25,2 miliardy korun.Informovalo o tom ministerstvo financí. Na celý rok je schválen rozpočet s deficitem 105 miliard korun.

Meziroční srovnání je podle ministerstva zkresleno u záloh na regionální školství, kde do konce března 2012 byly poskytnuty platby na první čtyři měsíce roku, zatímco v roce 2011 byla v tuto dobu proplacena pouze záloha na první čtvrtletí roku. „Při očištění tohoto zkreslení by celkové výdaje byly nižší a schodek by dosáhl zhruba 16 miliard korun,“ uvedl úřad.

O rozpočtových úsporách čtěte více:

Obě sazby DPH mají vzrůst o procento

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o dvě procenta na 258,4 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s růstem o 7,1 procenta. Daňové příjmy se zvýšily o 6,5 procenta na 127,3 miliardy korun, schválený rozpočet předpokládá růst o 7,3 procenta.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání vzrostly o necelé jedno procento na 281,1 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil 120,3 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 95,2 miliardy korun, což je o 3,7 procenta více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci března zaplatil v meziročním srovnání stejně, tedy pět miliardy korun.