Navrhované úspory pro rok 2013 by měly podle analytiků stačit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vládní úspory pro příští rok, na kterých se již částečně shodli ekonomičtí ministři, by měly být podle analytiků dostatečné pro udržení schodku státního rozpočtu v plánovaných parametrech. Zároveň ale ekonomové upozorňují, že mnohé bude záviset na vývoji ekonomiky.

Jen zvýšení daně z přidané hodnoty a omezení valorizace důchodů by podle propočtů ekonomů měly přinést do rozpočtu zhruba 27 miliard korun, vláda potřebuje příští rok ušetřit 42,4 miliardy korun. Ekonomičtí ministři se shodli na růstu sazeb daně z přidané hodnoty o procento na 15 a 21 procent, na zachování výdajových paušálů ovšem s omezením na využití daňové slevy a bonusu a na nižší valorizaci důchodů.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by rozdíl mezi průměrným měsíčním důchodem bez navrhovaných změn a se změnami činil v roce 2013 asi 200 korun. Průměrný důchod podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška stoupne příští rok o 130 korun. Vláda uvažuje i o zvýšení daně z příjmu fyzických osob na 16 procent, ale shoda nad tímto bodem zatím nepanuje.

„Je zřejmé, že součet úspor a dodatečných příjmů je postačující k potřebné fiskální konsolidaci. Otázkou je, zda je správný poměr úspor a vyšších daní,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Vyšší DPH podle něj přinese 18 miliard korun a nižší valorizace osm miliard korun.

Zvýšení DPH by mělo podle analytika Sobíška přinést příští rok do rozpočtu zhruba 17 miliard korun a nižší valorizace důchodů ušetří rozpočtu zhruba deset miliard korun. „Další již dohodnutá opatření - zdanění nad stropem sociálního pojistného a změna odvodů u OSVČ - mohou přinést státu navíc malé jednotky miliard,“ uvedl.

Naopak zvyšování daní z příjmu by Sobíšek nedoporučoval. „Zvýšení daně o procentní bod by zvýšilo míru zdanění hrubých příjmů, a tedy snížilo disponibilní příjmy pracujících domácností, zhruba o 1,5 procentního bodu. To už je v kombinaci s růstem nepřímých daní přílišná změna zatížení sektoru domácností,“ uvedl.