Strach zmizel z trhů. Přijde zase pád?

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Sebevědomí investorů je v nejlepší kondici za poslední léta. Svědčí o tom hodnota indexu VIX, který bývá považován za měřítko obav z budoucího vývoje finančních trhů. Ukazatel VIX, známý také jako index strachu, totiž v tomto týdnu propadl na sedmileté minimum.

Finanční trhy tak zažívají předkrizové déja vu. Akcie hladce atakují nová maxima. Znalci trhu se rozdělili na dva tábory. Pesimisté oprašují historické statistiky, podle nichž bývá nízký VIX předzvěstí prudkého pádu akcií. Optimisté naopak sázejí na to, že za akcie kopou tentokrát i centrální banky.

Naposledy ukázal index strachu tak nízkou hodnotu v zimě roku 2007, tedy jen několik měsíců před světovou krizí. Ještě předtím si VIX sáhl na své dno v létě 2000 a hlasitá exploze bubliny jménem dot.com na sebe nenechala dlouho čekat. „Zavání to průšvihem. Kombinace maxim akciových indexů, slabé volatility a nízkých dluhopisových výnosů hodně připomínají stav před rokem 2007,“ říká Petr Hlinomaz z BH Securities.

Vývoj „indexu strachu“ VIXVývoj „indexu strachu“ VIX | E15

Pesimisté mají na své straně i argument, že akcie jsou vzhledem k profitu firem nejdražší od prosince roku 2007. V průměru se obchodují za 26násobek zisku, který firmy dokážou vydělat.

Hovoří o tom indikátor Shiller P/E, jehož autorem je nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller. Cena akcií je nyní vzhledem k ziskům bezmála na dvojnásobku dlouhodobého průměru od roku 1881. Dražší byly akcie jen v předkrizových letech 2007, 2000 a 1929.

„Současná rallye předběhla reálnou ekonomiku. Podle mých odhadů založených na standardních valuačních principech je nyní akciový trh v USA nadhodnocený zhruba o 15 procent,“ uvádí David Marek z Patria Finance. Spekulantům tak nezbývá než sázet na záchrannou síť v podobě čerstvě natištěných peněz. Tu už před lety rozvinuly pod akciovými trhy hlavní centrální banky světa. „Situace je aktuálně odlišná díky vědomí, že centrální banky budou jednat, pokud bude potřeba. Toto ujištění na trhu v roce 2007 nebylo tak zřejmé,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Banky.