Svatý grál dlužníků: pyrenejské banky můžou platit hypotečním klientům

Logo největší portugalské banky CGD

Logo největší portugalské banky CGD Zdroj: profimedia.cz

Španělské a portugalské domácnosti se přiblížily svatému grálu všech dlužníků. Spolu s pádem úrokových sazeb hluboko do záporu stojí totiž tamější banky před hrozbou, že začnou vyplácet své hypoteční dlužníky. Ti mají v obou zemích své závazky nejčastěji navázané na sazbu EURIBOR. Ta je nyní nejníže v historii a klesá stále hlouběji do záporu. Hypoteční byznys bank se tak začíná hroutit a finančníci pro nové zájemce narychlo přepisují smlouvy.

„V případě nových hypotečních kontraktů jsme udělali vše pro to, abychom klientům nebyli nuceni platit úrok,“ uvedl šéf španělské banky BBVA Carlos Torres při oznámení výsledků za první čtvrtletí letošního roku.

Podle španělského listu Expansión protlačily čtyři velké banky do nových hypotečních smluv takzvanou klauzuli nuly, která v případě dalšího propadu sazeb nedovolí vyplácet dlužníkům záporný úrok. Obdobné tendence panují i v sousedním Portugalsku. Jak ale dodává list, zejména v případě starších smluv začínají bankám hrozit soudní spory.

„V těchto zemích jsou hypotéky ve velké míře navázány na sazbu EURIBOR, ke které se připočte marže banky. Jestliže je výsledná sazba negativní, podle smlouvy by banky za poskytování hypoték měly platit,“ uvádí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Portugalská vládní strana Levý blok tak už na počátku roku představila návrh legislativy, který by při dalším poklesu sazeb bankám přikazoval klientům vyplácet záporné sazby.

„Jde o princip a víru v dodržování smluv,“ uváděl v návrhu poslanec Levého bloku Paulino Ascencao. Portugalské sdružení na ochranu spotřebitelských práv Deco zase klientům doporučilo, aby prověřili své hypoteční smlouvy na možnosti, jak z negativních sazeb vytěžit.

Dvanáctiměsíční sazba EURIBOR, od níž se odvíjí velká část portugalských a španělských hypoték, propadla poprvé v historii do záporu letos v březnu poté, co ECB rozšířila program kvantitativního uvolňování a dále snížila svou depozitní sazbu. Hypoteční byznys bank se začíná hroutit a finančníci pro nové zájemce narychlo přepisují smlouvy.