Světlík a spol. nemusí platit 663 milionů za převod akciií Vítkovic

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas

Členové představenstva Vítkovice Holding včetně Jana Světlíka s konečnou platností nemusejí platit údajnou škodu 663 milionů korun. Dovolání proti pravomocnému verdiktu odmítl Nejvyšší soud jako nepřípustné. Podle společnosti KKCG škoda vznikla převodem akcií Vítkovice a.s. na dceřinou společnost VTK Securities, justice tento výklad nepřijala.

V řízení oficiálně figuruje jako žalobkyně společnost Vítkovice Holding, z textu usnesení vyplývá, že žalobu i dovolání iniciovala společnost KKCG Industry jakožto menšinový akcionář holdingu.

Nejvyšší soud dovolání odmítl už v březnu bez veřejného jednání, dnes stručné usnesení zpřístupnil v databázi. V dovolání nenašel žádnou právní otázku zásadního významu, která by jej opravňovala k detailnímu přezkoumání kauzy.

Vítkovice Holding zastřešuje strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group. Skupinu tvoří okolo třiceti firem. Vítkovice jsou v současnosti například evropským lídrem ve výrobě ocelových lahví a mají téměř pětinový podíl na světovém trhu speciálních zalomených hřídelí pro velké námořní lodě.

Představitelé holdingu v minulosti uváděli, že prostřednictvím žaloby o 663 milionů chtěla KKCG prosazovat vlastní zájmy a vyvíjet tlak na Světlíka, který impérium prakticky ovládá, i ostatní členy představenstva.

Proto se také ústavní stížností bránili výroku odvolacího soudu, podle kterého má holding nést náklady řízení. Ústavní soud stížnost loni odmítl. Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka vedla s představiteli vítkovického kolosu více sporů. Zůstává menšinovým akcionářem.