Švýcaři utrácejí miliardy, aby udrželi frank na uzdě

Švýcarská národní banka

Švýcarská národní banka Zdroj: profimedia.cz

Švýcarská národní banka (SNB) utrácí desítky miliard franků, aby domácí měnu uchránila před přílivem kapitálu do alpské země v souvislosti s eskalující krizí eurozóny. Banka uvedla, že její devizové rezervy v květnu vzrostly na 304 miliard franků a dostaly se na nový rekord proti dubnovým 238 miliardám franků.

Experti na měnové trhy se shodují, že za nárůstem je první masivní intervence švýcarské centrální banky na měnovém trhu od loňského září. Banka tehdy de facto zafixovala směnný kurz franku k euru poté, co frank neúměrně fundamentu posiloval až k paritě vůči společné evropské měně. SNB se rozhodla zakročit a zavázala se držet kurz 1,20 franku za euro nákupem eur v neomezeném množství, kdykoli bude nutné oslabit švýcarskou měnu.

Analytici odhadují, že švýcarská centrální banka utratila v květnu až 65 miliard franků, aby udržela měnu slabou. „Myslím, že v květnu jsme viděli ohromný nárůst devizových rezerv SNB,“ uvedl pro Bloomberg analytik Credit Suisse Aditya Bagaria. „Pokud bude banka pokračovat v intervencích tímto tempem, ještě více to rozvíří obavy o velmi rychlý nárůst její rozvahy,“ dodal Bagaria.

Forexoví makléři v květnu pozorovali neobvyklé množství nákupních a prodejních příkazů na trhu švýcarského franku vůči euru. Z obavy o osud Řecka a Španělska rostla mezi investory poptávka po švýcarské měně, která je dlouhodobě vnímána jako bezpečný přístav.

Kurz švýcarského franku k euruKurz švýcarského franku k euru | reuters

Většina nákupního tlaku na frank pocházela podle dostupných informací od investorů, kteří uzavírali nepovedené pozice, jimiž spekulovali na to, že SNB nastaví nový, ještě slabší strop pro švýcarskou měnu. Řada investorů před týdnem tipovala, že strop se posune na hladinu 1,25 či 1,30 franku za euro. Švýcarská vláda a centrální banka totiž uvedly, že i nadále považují švýcarský frank za nadhodnocený.