Švýcarská banka Credit Suisse se ve čtvrtletí vrátila k zisku

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Švýcarská banka Credit Suisse Group v letošním druhém čtvrtletí vydělala 1,1 miliardy švýcarských franků (přes 28 miliard korun). Vrátila se tak do zisku po ztrátě 700 milionů franků před rokem, kdy její hospodaření nepříznivě ovlivnila pokuta za napomáhání daňovým únikům ve Spojených státech. Banka dnes také uvedla, že její nový generální ředitel Tidjane Thiam do konce letošního roku představí novou strategii podniku.

„Nová strategie by měla řešit některé tlaky, jež se projevily ve výsledcích za druhé čtvrtletí,“ řekl Thiam, který se do čela Credit Suisse postavil začátkem července. Mnoho analytiků očekává, že nový šéf bude klást větší důraz na správu majetku v Asii a že omezí aktivity rozsáhlé investiční divize banky.

Čtvrtletní zisk Credit Suisse výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 783 milionů švýcarských franků. Divize pro obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami však byla zasažena averzí investorů vůči riziku. Investory znepokojuje řada faktorů, od dluhové krize v Řecku po vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Credit Suisse prošla po finanční krizi, podobně jako jiné velké mezinárodně působící banky, hlubokou restrukturalizací, v níž se snažila najít novou rovnováhu mezi rizikovějšími aktivitami investičního bankovnictví a jistějšími oblastmi podnikání, zejména ve správě majetku. Řada bank po krizi omezila rizikové aktivity v obchodování s dluhopisy, devizami a komoditami.