Třetí pokus: Exportní banka opět prodává dluhy u slovenské ocelárny

Ilustační foto

Ilustační foto Zdroj: ctk

Napotřetí zkusí Česká exportní banka prodat pohledávku ve výši 4,6 miliardy korun za slovenskou ocelárnou Slovakia Steel Mills (SSM). Předchozí dva pokusy skončily bez vítěze. Banka oslovila uchazeče z druhého kola s nejlepšími nabídkami, tedy ukrajinskou firmu KVV Group a slovenskou Arca Capital, aby dodali doplněné nabídky, píše deník Dnes.

Česká státní banka půjčila ocelárnám v roce 2007 miliardy na vybudování závodu výměnou za to, že technologie dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztráty ve výši zhruba miliardy korun. Exportní banka se pak letos v červenci poprvé pokusila pohledávky za SSM prodat. Firma na začátku září uvedla, že plánuje požádat o ochranu před věřiteli.

V prvním kole výběrového řízení na odkup pohledávky projevili zájem mimo jiné skupina J&T, továrník Zdeněk Zemek, investiční skupina Arca Capital či ukrajinská skupina KVV Group. Nyní se podle deníku utkají o pohledávku obálkovou metodou poslední dva uvedení zájemci.

Šéf České exportní banky Karel Bureš nechtěl sdělovat detaily, deníku jen řekl, že banka se bude nabídkami zabývat příští týden a hlavním kritériem bude spolu s cenou jednorázové a rychlé vypořádání obchodu. Cena bude zřejmě podstatně nižší než výše pohledávky, třeba KVV Group oznámila, že nabídla v přepočtu zhruba dvě miliardy korun.