Účet po prvním týdnu: ECB nakoupila dluhopisy za necelých deset miliard eur

Sídlo ECB ve Frankfurtu.

Sídlo ECB ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) v prvním týdnu uskutečňování programu nákupů státních dluhopisů koupila obligace za 9,75 miliardy eur (266 miliard korun). Údaje ECB podle analytiků ukazují, že pokud chce banka splnit měsíční plán nákupů v objemu 60 miliard eur, bude muset svou aktivitu na trhu v příštích týdnech zintenzivnit.

ECB minulé pondělí zahájila dlouho očekávaný program nákupu státních dluhopisů a dalších cenných papírů, jehož cílem je podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci. Banka chce prostřednictvím nákupů napumpovat do ekonomiky eurozóny do příštího září asi bilion eur. Doufá, že zvýšením objemu peněz ve finančním systému přiměje komerční banky k většímu poskytování půjček podnikům a spotřebitelům.

Nákupy by měly podpořit ekonomiku a zvýšit tlak na růst cen. ECB odhaduje, že do příštího roku se inflace v eurozóně dostane z nynějších záporných hodnot k cílové úrovni těsně pod dvě procenta.

„Jsou to zatím první dny, ale tempo nákupů je dosud trochu pod potřebnou úrovní,“ řekl agentuře Reuters ekonom Berenberg Bank Christian Schulz. „Pokud chce ECB rozptýlit obavy z nedostatku prodejců na trhu, bude muset v prvním měsíci splnit cíl 60 miliard eur,“ dodal.

Výnosy dluhopisů ve většině zemí eurozóny minulý týden díky nákupům ECB výrazně klesaly. U dluhopisů řady zemí, včetně ještě nedávno krizí ohrožované Itálie nebo Španělska, sestupovaly na rekordní minima.