Údajné dluhy VZP jdou do dražby, hrozí prý nová „kauza Altner“

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP - Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP - Všeobecná zdravotní pojišťovna Zdroj: e15 anna vackova

Hrozí, že spor VZP s agenturou poskytující domácí péči skončí kvůli úrokům jako „kauza Altner“, varuje nový člen správní rady VZP za ANO.

Zařízení domácí zdravotní péče, které se roky pře se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, postupně prodává pohledávky ze sporu. Část za zhruba 18,7 milionu korun posílá jejich nový majitel v polovině října do dražby.
Kvůli úrokům však VZP hrozí vysoké náklady.

„Byl bych nerad, aby to bylo něco jako kauza Altner, aby se tak dlouho čekalo, až VZP bude na úrocích platit více, než byla původní pohledávka,“ uvedl tajemník ministra financí Andreje Babiše (ANO) pro zdravotnictví a nový člen správní rady VZP Adam Vojtěch.

Spor začal v roce 2010, kdy VZP náhle ukončila smlouvy s pobočkami Home Care Services & Supplies (HCSS). Firma výpovědi neuznala, podala žaloby a dál poskytovala služby. Podle jednatele HCSS Petra Jenky dluží VZP jeho společnosti 250 milionů korun. Všechny pohledávky postupně prodává různým společnostem.

„Ani po roce a půl po vyhraných soudních řízeních se nepodařilo dohodnout na řešení. Jsme zdravotnické zařízení, ne advokátní kancelář,“ vysvětluje Jenka, proč pohledávky prodává.

Vypočítává, že VZP uhradila asi 47 milionů a že u zbylých pohledávek nabíhá úrok přes osm procent ročně.
VZP vysvětluje, že dosud hradila na základě pravomocných rozsudků. „HCSS podala více než 130 žalob, ukončeno bylo přes sedmdesát sporů,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. „VZP se snaží činit veškeré kroky, aby omezila případné zvyšování úroků z prodlení,“ dodal.