UniCredit bude propouštět, mluví se o 10 tisících lidí

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: UniCredit Bank

Generální ředitel italské bankovní skupiny UniCredit Federico Ghizzoni odmítl komentovat zprávy, podle nichž chce banka propustit více než 10 tisíc zaměstnanců. Ghizzoni řekl, že o přesném počtu zatím nebylo rozhodnuto. Banka působí i na českém trhu.

„Nekomentuji to, protože plán se chystáme představit v listopadu, nebo v každém případě do konce roku. Pracujeme na tom, teď není ta správná chvíle o tom mluvit, sami ještě nemáme konkrétní číslo,“ řekl.

Agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje uvedla, že UniCredit v rámci revize svého strategického plánu zvažuje propustit více než 10 tisíc zaměstnanců. Propouštění se má dotknout hlavně zaměstnanců v Itálii, ale také v Německu a Rakousku. Podle zdrojů je možné, že se dotkne i dalších zemí, rozhodnutí má padnout do konce roku.

UniCredit je největší bankou v Itálii. Celkem působí v 17 zemích a má 146 600 zaměstnanců. Firma již dříve oznámila, že do roku 2018 zruší asi 2700 pracovních míst.

Odbory o ničem neví

UniCredit nyní přepracovává svůj pětiletý strategický plán, který představila před necelými 18 měsíci. Jeho cílem je zvýšit příjmy a snížit náklady. Zdroje z odborů agentuře Reuters řekly, že s nimi zatím nikdo o dalším propouštění nejednal.

Banka nyní čelí značnému tlaku, aby zlepšila svou finanční sílu a snížila náklady, zvláště v Německu a Rakousku, a zmírnila tak obavy, které panují na trhu, že bude muset zvýšit kapitál. Ghizzoni popírá, že by banka musela uvažovat o zvýšení kapitálu.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, kdy vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

**