UniCredit klesl o třetinu zisk, propustí skoro dvacet tisíc zaměstnanců

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Erben Eduard/E15

Přední italská bankovní skupina UniCredit sníží počet zaměstnanců o 18 200, což je asi 12 procent její pracovní síly. Banka uvedla, že omezí aktivity na rakouském trhu služeb pro běžné klienty a zbytek podrobí restrukturalizaci. Rakouská dceřiná společnost Bank Austria seskupuje aktivity UniCredit ve střední a východní Evropě a spadá pod ní i česká UniCredit Bank. Skupina rovněž oznámila, že čistý zisk za třetí čtvrtletí jí meziročně klesl o 30 procent.

UniCredit, která je podle objemu aktiv největší bankou v Itálii, prodá ukrajinskou pobočku a investiční společnost Pioneer, čímž zruší šest tisíc míst. Další pracovní místa pak bude rušit v pobočkách pro firemní financování a v komerčním bankovnictví v Itálii a střední a východní Evropě. V Itálii zruší celkem 6900 míst, uvedla agentura ANSA.

UniCredit je další velkou evropskou bankou, která chce posílit ziskovost a kapitál pomocí hluboké restrukturalizace. Společnost prodává majetek a šetří, aby nemusela žádat akcionáře o posílení kapitálu.

Banka chce novými úspornými opatřeními do roku 2018 získat 1,6 miliardy eur (asi 43 miliard korun). Díky tomu by se měl její základní ukazatel poměru kapitálu k aktivům do tří let zvýšit na 12,6 procenta z nynějších 10,5 procenta.

Zisk dosahuje 507 milionů eur

UniCredit dnes rovněž oznámila výsledky za třetí čtvrtletí. Její čistý zisk meziročně klesl o 30 procent na 507 milionů eur (13,7 miliardy korun), překonal však odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Celkové výnosy se snížily o čtyři procenta na 5,3 miliardy eur. Rezervy proti špatným úvěrům banka zvýšila o třetinu na jednu miliardu eur.

Zisk Bank Austria klesl kvůli jednorázovému odpisu 205 milionů eur o 40 procent na 172 milionů eur. Rakouská banka plány restrukturalizace svých aktivit blíže neupřesnila.

V médiích se objevily informace, že UniCredit jedná o prodeji divize služeb pro běžné klienty Bank Austria s americkou investiční společností Cerberus Capital Management, která vlastní rakouskou banku BAWAG. BAWAG to nekomentovala, uvedla ale, že zkoumá možnost akvizic.