UniCredit klesl zisk o pětinu, banka to připisuje nákladné restrukturalizaci

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Erben Eduard/E15

Italské bankovní skupině UniCredit klesl čistý zisk v prvním čtvrtletí o 21 procent na 406 milionů eur (téměř 11 miliard korun), překonal ale odhady. Největší italská banka podle objemu aktiv uvedla, že hospodaření ovlivnily náklady na restrukturalizaci na domácím trhu v Itálii a v Rakousku.

Analytici oslovení samotnou bankou očekávali čistý zisk za první tři měsíce roku ve výši 379 milionů eur. Výsledek ale na jejich odhady nedosáhl, protože banka zaúčtovala zhruba 230 milionů eur jako náklady na restrukturalizaci v Itálii a v Rakousku. Příjmy společnosti se meziročně snížily o 4,7 procenta na 5,5 miliardy eur.

Generální ředitel skupiny Federico Ghizzoni v prohlášení uvedl, že skupině se podařilo dosáhnout výrazného zvýšení čistého zisku oproti předešlému kvartálu, a to navzdory „extrémně namáhavé finanční situaci“. Ve srovnání s posledním loňským kvartálem byl čistý zisk vyšší o 165 procent.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, kdy vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.