UniCredit kvůli kapitálu nabídla akcie se slevou 43 procent

UniCredit Bank

UniCredit Bank

Největší italská banka UniCredit ohlásila, že nabídne nové akcie současným vlastníkům v ceně 1,94 eura za kus. To znamená slevu asi 43 procent vůči ceně, na kterou by majitelé jinak měli teoreticky nárok. Banka potřebuje navýšit základní jmění zhruba o 7,5 miliardy eur (asi 192,6 miliardy korun), aby byla schopná plnit přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. V reakci na oznámení UniCreditu se akcie banky propadly o deset procent a burza v Miláně s nimi přerušila obchodování.

Bance UniCredit, která se silně angažuje i v zemích střední Evropy včetně Česka, hrozí, že jí podle nových pravidel kapitálové přiměřenosti bude chybět 7,97 miliardy eur.

Dodržování přísnějších požadavků bude od bank požadovat Evropský bankovní úřad (EBA). Ten zpřísnil požadavky na finanční sílu bank proto, aby evropský finanční systém chránil před dopady dluhové krize v eurozóně. Zdroj agentury Reuters v úterý sdělil, že takzvaný cash call, tedy požadavek na dodání peněz, by mohl být stanoven už na 9. ledna.

UniCredit potřebuje nejvíc kapitálu navíc ze všech italských bank. V Evropě má větší potřeby už jen španělská Santander.

Akcie UniCreditu od listopadu spadly o 26 procent

UniCredit ke zvolené výši slevy akcií uvedl, že dosavadní závazky akcionářů by vedly k upsání nanejvýš 24 procent nové nabídky akcií. Banka nabízí dvě nové kmenové akcie za každou kmenovou nebo spořicí akcii, kterou už akcionáři drží.

S akciemi UniCredit na burze v Miláně se muselo po sdělení banky přerušit obchodování, protože spadly o deset procent. Od listopadového oznámení plánu na navýšení kapitálu ztratily akcie UniCreditu 26 procent.

Vývoj akcií UniCreditu za poslední 2 roky

Vývoj akcií UniCreditu za poslední 2 rokyVývoj akcií UniCreditu za poslední 2 roky | Reuters

Kapitál v Itálii nedávno zvyšoval i menší finanční ústav Banca Popolare di Milano, který nové akcie nabízel se slevou asi 40 procent. Sleva 43 procent, kterou stanovila UniCredit, je vyšší, než se čekalo. Informované zdroje uváděly, že sleva se bude pohybovat od 30 do 40 procent.

Část expertů tvrdí, že pravidla pro kapitálovou přiměřenost evropských bank by se měla zpřísňovat pomaleji. Hrozí podle nich, že finanční domy ve snaze získat peníze omezí úvěrovou aktivitu. Tím by mohly zhatit hospodářské oživení.