UniCredit se podařilo prodat svoji divizi na Ukrajině

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: UniCredit Bank

Italská banka UniCredit prodává svoji ukrajinskou pobočku. Stahuje se tak z trhu, kterému se začalo přezdívat „hřbitov západních bank“. Již dříve tam neuspěly například rakouské banky Erste či Raiffeisenbank. Ukrajinskou dceru italské banky Ukrsotsbank koupí ruská skupina Alfa Group. Nikoli však za peníze.

UniCredit výměnou dostane 9,9 procenta ve skupině ABH Holdings, což je lucemburský holding zastřešující aktivity Alfa Group. Součástí dohody je opce, která dává UniCreditu možnost své akcie v holdingu prodat na veřejném trhu.

Šéf UniCreditu Federico Ghizzoni se snaží zvýšit ziskovost skupiny důrazem na vnitřní růst místo drahých akvizic, které razil jeho dlouholetý předchůdce Alessandro Profumo. Do roku 2018 by se rád zbavil více než 18 tisíc zaměstnanců. Z toho šest tisíc má odejít díky prodeji Ukrsotsbank a společnosti Pioneer Global Asset Management.

Ztrátová divize byla na prodej už loni

UniCredit se ztrátové ukrajinské divize chtěl zbavit již delší dobu. Loni v červenci řekl šéf divize UniCreditu pro střední a východní Evropu Carlo Vivaldi, že banka intenzivně jedná s potenciálními zájemci. Jak moc drahé byly Profumovy akvizice, ukazují případy dvou trhů, ze kterých se Italové již raději stahují. UniCredit Ukrsotsbank koupil v létě roku 2007 – tedy v předvečer finanční krize – za 2,2 miliardy dolarů. Před třemi lety se UniCredit stáhl z Kazachstánu.

Tamní banku ATF koupil za 2,1 miliardy před krizí a při jejím prodeji v roce 2013 se musel spokojit s půlmiliardou.
Ruská Alfa Group, která je největší privátní ruskou finanční skupinou, je na ukrajinském trhu poměrně aktivní. V roce 2014 koupila za 202,5 milionu eur tamní dceru Bank of Cyprus. Šéf UniCreditu Ghizzoni chce zvýšit ziskovost důrazem na vnitřní růst místo drahých akvizic, které razil jeho předchůdce.