UniCredit v Česku letos vydělala už 2,5 miliardy, rostou jí hypotéky

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Erben Eduard/E15

Italské UniCredit Bank se v České republice daří. Za první tři čtvrtletí roku jí tady stoupl čistý zisk meziročně o devět procent na 2,48 miliardy korun. Důvodem je zejména větší objem obchodů, mimo jiné zvýšení hypoték a spotřebitelských půjček.

„Česká ekonomika se vrátila k mezikvartálnímu růstu a podobné tempo jako nyní si pravděpodobně udrží i po celý příští rok. Postupně by mělo dojít k oživení soukromé spotřeby i růstu investic ve firmách,“ uvedl šéf UniCredit Bank Czech Republic Jiří Kunert.

Podle něj oživení ekonomiky potvrzuje fakt, že UniCredit meziročně zvýšila celkově poskytnuté úvěry o víc než osm procent. „Jsem přesvědčen, že v tomto trendu budeme pokračovat i v následujícím období,“ dodal Kunert.

Bance vzrostl hlavně podíl úvěrů z retailové divize, spotřebitelské půjčky jí stouply o 41 procent a hypotéky skoro o pětinu. „Zvýšili jsme také o 18 procent objem poskytnutých úvěrů v klíčovém segmentu malých a středních podniků,“ poznamenal finanční ředitel UniCredit Gregor Hofstaetter-Pobst.

Poplatky vydělávají

Díky sílícímu objemu transakcí banka zlepšila i výběr poplatků. Čisté výnosy z poplatků a provizí za prvních devět měsíců roku vzrostly o 13,3 procenta na 1,56 miliardy korun. Naopak příjmy z úroků se snížily o 2,6 procenta na 4,58 miliardy.

„Klesající výnosy z úroků odráží všeobecný vývoj na bankovním trhu v prostředí nízkých úrokových sazeb a tlaku na marže u depozit,“ vysvětlil Hofstaetter-Pobst.

Vlastní kapitál UniCredit Bank CR vzrostl ve srovnání s 3. čtvrtletím 2012 o 1,5 % na 37,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost se udržela na podobné úrovni jako v minulém období a dosahuje 15,83 procenta. Aktiva banky se snížily o 0,7 procenta na 325,7 miliardy.

Klienty UniCredit Bank čekají od 1.9. 2013 změny v sazebníku