Úprk bank od evropských dluhopisů se zrychluje, předpokládají prohloubení krize

Evropské banky včetně BNP Paribas a ING se urychleně zbavují eura a dluhopisů států eurozóny. Stále více z nich totiž očekává, že Řecko eurozónu opustí a krize měnové unie se prohloubí.

Francouzská skupina BNP Paribas podle agentury Reuters za poslední čtyři měsíce odepsala 2,4 miliardy eur. Odepsání 60 procent hodnoty řeckých dluhopisů ji stálo 2,1 miliardy eur. Další ztráty jí vyplynuly z prodeje části řeckých a italských dluhopisů, které drží.

Škrtání v portfoliu se ale nevyhnulo ani dluhopisům dalších zemí, BNP Paribas zahájila i výprodej Francouzských, Německých a Španělských bondů.

K podobnému kroku se odhodlala i nizozemská banka ING. Ta oznámila, že za poslední čtyři měsíce seškrtala své držení řeckých, italských, irských, portugalských a španělských dluhopisů o 5,4 miliardy eur. Britská Barclays Capital už minulý týden oznámila, že svou expozici vůči Španělsku, Itálii, Řecku, Portugalsku a Irsku ve třetím čtvrtletí snížila o 31 procent.

Institut pro mezinárodní finance (IIF), který zastupuje přes 450 bank a dalších finančních institucí, ve svém dopisu lídrům skupiny G20 uvedl, že výprodej evropských dluhopisů je důsledkem přísnějších kapitálových pravidel, která si na bankách vymínila EU. „Tržní hodnota dluhopisů těch zemí, které jsou pod tlakem, bude pravděpodobně nadále klesat, protože banky se svých bondů zbaví,“ varoval šéf IIF Charles Dallara.

Podle Reuters je mezi kupci dluhopisů řada hedgeových fondů, zdaleka největším zájemcem ej ale Evropská centrální banka (ECB). BNP Paribas uvedla, že italské dluhopisy prodala na trhu, u bondů jiných států ale účast ECB nevyloučila.