Úroky hypoték klesaly i v říjnu. Lidé si půjčili přes 10 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů v říjnu klesly meziměsíčně o deset bazických bodů na rekordně nízkou úroveň 3,36 procenta, vyplynulo z údajů souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Levné půjčky přilákaly do bank i více žadatelů. Počet uzavřených hypoték stoupl o téměř devět stovek na 6162. Objemy dosáhly 10,2 miliardy korun.

V září si lidé půjčili pouze 8,7 miliardy korun. Skok o 1,5 miliardy byl způsoben jak zvýšením počtu klientů, tak růstem průměrné výše hypotéky na 1,655 milionu korun.

Podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla si lidé začínají uvědomovat, že sazby jsou opravdu nízko a v kombinaci s nižšími cenami nemovitostí tak dochází k oživení hypotečního trhu.

„V posledních dvou měsících průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu strmě padaly a vzhledem k akční nabídce jedné z největších bank na počátku listopadu ani současné nové minimum nemusí být konečné. Na druhou stranu je také vidět, že úrokové sazby kopírují jen trend ceny zdrojů, do snižování marže se banky příliš nehrnou,“ doplnil Rajdl.

Vývoj úrokových sazeb od roku 2003 do října 2012:Vývoj úrokových sazeb od roku 2003 do října 2012Vývoj úrokových sazeb od roku 2003 do října 2012 | Fincentrum HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Česká národní banka na začátku listopadu snížila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na rekordní minimum 0,05 procenta. Finanční domy však nad nízkými sazbami moc nejásají. Vzhledem ke snížení sazeb vedením ČNB nemají banky možnost dosahovat vyšších marží.

„Současná situace není moc příjemná ani pro největší banky, které mají od klientů zdroje téměř zdarma. V minulosti totiž mohly díky vyšším sazbám dosahovat lepších marží oproti bankám, které se musely financovat externě. Velké peněžní ústavy mají nyní možnost růstu jen na úkor konkurence,“ uvedl analytik.

Podle něj však banky zároveň nechtějí příliš snižovat úrokové marže, protože český hypoteční trh je relativně malý a není snadné dohnat zisk objemem obchodů. „Tvrdý konkurenční boj by se tak mohl vymstít i tomu, kdo jej začne,“ dodal Josef Rajdl.

Fincentrum Hypoindex sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Jan Sadil: Stoprocentní hypotéky jsou nejrizikovější