USA uvidí kvůli systému reportingu na osm tisíc českých účtů

Washington

Washington Zdroj: ctk/AP

Vláda ve Washingtonu nepřímo zvýší náklady českých bank o desítky milionů korun. Důvodem je zavádění systému reportingu (FATCA), skrze který mají domácí peněžní ústavy pravidelně podávat informace zámořskému bernímu úřadu o pohybech na účtech přespolních daňových poplatníků. Předmětem zájmu Spojených států se od počátku příštího roku stane každý klient české banky, u něhož vyvstane pouhé podezření na americkou národnost a na jehož kontě bude alespoň 50 tisíc dolarů.

„Náklady související s touto regulací představují asi 25 milionů korun. Již delší dobu funguje projektový tým, který provádí analýzy právní oblasti, připravuje změny v prostředí informačních systémů a technologií i nové metodické postupy,“ uvádí Monika Klucová z Komerční banky.

Za celý bankovní sektor mohou náklady dosáhnout stamilionů korun. „U velkých českých bank se náklady na zavedení reportingu pohybují i v řádech několika milionů eur,“ uvádí Kateřina Marešová z poradenské společnosti Deloitte. Podle poradců PwC je v Česku až osm tisíc bankovních účtů, které by se mohly do hledáčku amerického berňáku dostat.

Smlouva má zpoždění

„Reportovat u nás budeme o zhruba tisícovce klientů,“ uvádí za Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „U velkých bank půjde pravděpodobně o jednotky tisíc klientů,“ dodává Marešová. Chabou útěchou pro banky i klienty z řad Američanů může být fakt, že smlouva mezi Českou republikou a Spojenými státy o finančním dalekohledu se nestihne podepsat podle plánu.

Původně se měly obě strany dohodnout do konce března. „Vzhledem k časovému zpoždění v jednání s USA se dohoda FATCA do konce března s největší pravděpodobností podepsat nestihne,“ uvádí Veronika Lukášová z ministerstva financí.

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) je nový daňový zákon, který byl přijat ve Spojených státech v roce 2010 jako součást balíčku zákonů Hiring Incentives to Restore Employment (HIRE).

Účelem zákona je zabránit americkým občanům vyhýbat se zdanění příjmů prostřednictvím jejich převodu do zahraničních finančních institucí a investic do zahraničních aktiv.

Český bankovní klient? Nemění si hesla a neumí zabezpečit chytrý telefon