V České republice je přes 200 ultraboháčů

Rychlý růst tuzemské ekonomiky vytváří novou byznysovou elitu, která má v investičním majetku přes třicet milionů dolarů, což v korunách představuje částku 730,5 milionu korun. „Přesné číslo není známé, ale lze odvodit, že je to jedno procento z milionářské populace, což je zhruba 210 lidí,“ uvedl pro E15 generální ředitel poradenské společnosti Capgemini Czech Republic Zdeněk Přibyl.

Capgemini společně s RBC Wealth Management vydává studii o světovém bohatství. Studie zkoumá počet dolarových milionářů ve světě a jejich bohatství. Dolarové milionáře přitom dělí na tři kategorie: milionáře s majetkem od jednoho do pěti milionů, boháče s majetkem mezi pěti a třiceti miliony a ultraboháče s jměním přes třicet milionů dolarů.

Právě ultraboháči zažívají skvělé časy, jejich počet roste rychleji, než je tomu u ostatních dvou kategorií. „Jejich nárůst je podle studie progresivnější, a to meziročně o 8,6 procenta,“ dodává Přibyl. Nejrychleji se počet lidí s majetkem přes třicet milionů dolarů zvyšoval v Indii (31,1 procenta) a v Číně, kde vzrostl o téměř dvaadvacet procent.

Kompletní žebříček v týdeníku Euro
Kompletní žebříček sta nejbohatších Čechů a Slováků najdete ve speciálním vydání týdeníku Euro, které vychází dnes. Speciál přináší rovněž exkluzivní rozhovor s nejbohatší Polkou Grażynou Kulczykovou, seznam nejbohatších Středoevropanů, příběhy krachů světových a tuzemských miliardářů nebo téma o investicích miliardářů do umění.

Na celém světě bylo loni celkem 139 tisíc lidí s investičním majetkem nejméně třicet milionů dolarů. Přestože jde jen o jedno procento světových dolarových milionářů, vlastní téměř 35 procent z celkového majetku 56,4 bilionu dolarů. Kontrolují tak jmění v astronomické výši 19,57 bilionu dolarů.

Ultraboháči zažívají skvělé časy, jejich počet roste rychleji, než je tomu u ostatních dvou kategorií. Meziročně jich přibylo o 8,6 procenta

Výsledky studie o českých ultraboháčích s majetkem okolo tři čtvrtě miliardy korun se podobají odhadům expertů o počtu korunových miliardářů. „V České republice a na Slovensku je zhruba 300 lidí, které lze označit za korunové miliardáře,“ uvádí Jaroslav Havel, řídící partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků sestavuje týdeník Euro. Do elitní stovky se dostali lidé s majetkem v průměrné výši nejméně 2,65 miliardy korun.

Světoví boháči
Výše majetku investičního (v dolarech)Počet lidí (v tisících)Meziroční růst (v %)
1 až 5 milionu13 1856,6
5 až 30 milionu13257,7
více než 30 milionu1398,6

Týdeník Euro vydává speciál EURO TOP miliardáři 2015. Žebříček se proměnil