V Česku a na Slovensku se UniCredit dařilo, vykázala zisk 3,2 miliardy

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: Erben Eduard/E15

Česká a slovenská UniCredit Bank vytvořila v roce 2013 čistý zisk 3,2 miliardy korun. Vykázala tak podobný zisk, jaký měla o rok dříve, informovala dnes banka ČTK. Celková aktiva banky stoupla meziročně o 46 procent na 465 miliard Kč, a to vlivem fúze UniCredit Bank v Česku a na Slovensku a silného obchodního růstu.

„K 1. prosinci 2013 jsme dokončili první přeshraniční fúzi obou bank operujících v ČR a na Slovensku. Díky silné poptávce po hypotečních a spotřebitelských úvěrech v obou zemích a po strukturovaném financování, kde se banka podílela na největších transakcích na obou trzích, jsme zvýšili úvěry poskytnuté klientům na českém trhu o deset procent a na Slovensku o devět procent. Zároveň se zvýšily klientské vklady díky výraznému nárůstu nových klientů,“ komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank Jiří Kunert.

Vzhledem k tomu, že fúze UniCredit Bank Czech Republic a UniCredit Bank Slovakia byla dokončena k 1.12. 2013, ale účetně k 1.7.2013, auditovaná účetní uzávěrka banky za loňský rok se skládá z výsledku UniCredit Bank Czech Republic za 12 měsíců roku 2013, výsledku UniCredit Bank Slovakia od července do listopadu 2013 a výsledku slovenské pobočky za prosinec 2013.

„I přes dlouhodobě trvající prostředí nízkých úrokových sazeb jsme meziročně zvýšili úroveň čistých výnosů z úroků o 15 procent a čistých výnosů z poplatků a provizí o 38 procent. Po očištění o vliv fúze a změnu metodiky účtování jsou úrokové výnosy přibližně ve stejné výši jako v loňském roce a čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o sedm procent,“ uvedl finanční ředitel UniCredit Bank Gregor Hofstaetter-Pobst.

Klientská základny roste, tvrdí banka

Provozní výnosy stouply meziročně o 25 procent, bez vlivu fúze v Česku o osm procent. Silný nárůst reflektuje podle něj dynamicky rostoucí klientskou základnu a vyšší objemy transakcí. Provozní náklady se zvýšily na 6,1 miliardy korun. Nárůst ovlivnily jednorázové náklady na fúzi a vyššími bankovní odvody na Slovensku, dodal Hofstaetter-Pobst.

Úvěry klientům se výrazně zvýšily o 57 procent, bez vlivu fúze v ČR o deset procent. Vklady klientů meziročně vzrostly rovněž o 57 procent, bez vlivu fúze v Česku o pětinu. Kapitálová přiměřenost na konci roku 2013 dosáhla 15,7 procenta.

Na základě strategického rozhodnutí skupiny UniCredit převzít leasingové společnosti do portfolia banky dochází v březnu 2014 k akvizici obou společností, a to UniCredit Leasing v ČR a UniCredit Leasing na Slovensku.

UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Jiří Kunert: Bankám se díky intervenci trochu vylepší účetnictví