V Malajsii se jedná o vytvoření obří islámské banky

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur Zdroj: Guyfrombronx, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Tři velké malajsijské finanční instituce jednají o sloučení. Spojením bank CIMB, RHB Capital a Malaysia Building Society (MBSB) by tak vznikla obří islámská banka a zároveň jedna z největších bank v jihovýchodní Asii podle objemu aktiv. CIMB je v současnosti druhou největší bankou v zemi, RHB patří čtvrtá příčka. Spolu s MBSB by svou velikostí překonaly současnou největší banku v Malajsii, což je ústav Maybank.

Zpráva o fúzi přichází před plánovanou ekonomickou integrací zemí jihovýchodní Asie od příštího roku. Země z desetičlenného Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se snaží vytvořit národní šampiony, aby posílily své bankovní systémy.

Banky potvrdily, že obdržely povolení od centrální banky k jednání o spojení, a zahájily devadesátidenní exkluzivní jednání o dohodě. V této době chtějí dokončit jednání o ceně, struktuře a dalších podmínkách navrhované fúze.

Majetek sloučené banky by dosáhl 614 miliard ringgitů (asi čtyři biliony korun), to je o šest procent více, než činí majetek současné malajsijské jedničky Maybank. Nová banka by také byla čtvrtou největší v oblasti, za třemi největšími bankami v Singapuru. Majetek největší singapurské banky DBS Group činí 337 miliard dolarů (6,8 bilionu korun).

Sdružení ASEAN s 650 miliony obyvatel se stává velmi lukrativním bankovním trhem. Mohou za to silné domácí ekonomiky jednotlivých zemí, relativně vysoká míra úspor a vznik firem s regionálními ambicemi. Malajsie je třetí největší ekonomikou oblasti po Indonésii a Thajsku. Je také největším centrem islámských financí v Asii, a to díky velkému počtu muslimů, kteří tam žijí, a díky silnému finančnímu a politickému spojení se zeměmi Blízkého východu. Majetek islámských bank na konci května činil 434 miliard ringgitů (2,8 bilionu korun) a představoval zhruba 21 procent celkového bankovního majetku v zemi.

Banku CIMB vede bratr současného malajsijského premiéra, i když minulý týden oznámil, že hodlá po 15 letech z čela banky odstoupit. Jeho nástupce zatím nebyl jmenován. Banka se za poslední desetiletí transformovala z malé investiční banky v Kuala Lumpur na jednu z největších bank v regionu.